Biblioteka Uczelniana


Bazy danych Biblioteki PWSZ AS udostępniane są najczęściej w wersji on-line – zakupione bazy dostępne są na podstawie zarejestrowanej domeny (adresów IP) na wszystkich stanowiskach komputerowych funkcjonujących w sieci Uczelni.

Istnieje również możliwość korzystania z baz on-line poza siecią Uczelni. O niezbędne hasła i loginy należy zwrócić się do pracowników Biblioteki Uczelnianej.

POLITYKA PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES NA STRONIE PWSZ.COM.PL


Informacja

Jako Administrator Twoich danych osobowych, które przetwarzamy poprzez naszą stronę internetową zapewniamy, iż dokładamy wszelkich starań, by przetwarzanie to odbywało się z poszanowaniem prywatności osób, których dane dotyczą oraz dbałością o bezpieczeństwo przetwarzanych danych.
Zapewniamy, że stosujemy środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych odpowiednią do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpieczamy dane przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem z naruszeniem ustawy oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.
Akceptując niniejszą Politykę prywatności wyrażasz zgodę na zasady przetwarzania swoich danych osobowych w związku z korzystaniem z naszej strony internetowej, opisane w niniejszej Polityce prywatności.


Definicje

Ilekroć w Polityce Prywatności mowa o:

  1. Administratorze -rozumie się przez to Państwową Wyższą Szkołę Zawodową im. Angelusa Silesiusa z siedzibą w Wałbrzychu, ul. Zamkowa 4, kod pocztowy 58-300 Wałbrzych, adres e-mail: pwsz@pwsz.com.pl, tel. + 48 74 641 92 00, zwany dalej
    PWSZ, reprezentowana przez prof. nadzw. dr. hab. Piotra Jurka- Rektora.
  1. Danych Osobowych – rozumie się przez to informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. Możliwa do zidentyfikowania osoba fizyczna to osoba, którą można bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować;
  2. Oprogramowaniu – rozumie się przez to przeglądarki internetowe z których może korzystać Użytkownik, w celu korzystania ze strony internetowej;
  3. Przetwarzaniu Danych Osobowych – rozumie się przez to operację lub zestaw operacji wykonywanych na danych osobowych lub zestawach danych osobowych w sposób zautomatyzowany lub niezautomatyzowany, taką jak zbieranie, utrwalanie, organizowanie, porządkowanie, przechowywanie, adaptowanie lub modyfikowanie, pobieranie, przeglądanie, wykorzystywanie, ujawnianie poprzez przesłanie, rozpowszechnianie lub innego rodzaju udostępnianie, dopasowywanie lub łączenie, ograniczanie, usuwanie lub niszczenie;
  4. Strona internetowa – rozumie się przez to stronę internetową działającą pod adresem: www.pwsz.com.pl;
  5. Urządzeniu – rozumie się przez to elektroniczne Urządzenie za pośrednictwem, którego Użytkownik uzyskuje dostęp do Serwisu.
  6. Użytkowniku – rozumie się przez to osobę, która korzysta ze strony;
  7. Plikach Cookies (tzw. ciasteczka) – rozumie się przez to małe pliki tekstowe, wysyłane przez stronę, zapisywane na urządzeniu Użytkownika,  niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony, używane m.in. do identyfikacji i zliczania przeglądarek i urządzeń używanych do odwiedzania strony.


Zasady przetwarzania Danych Osobowych

  1. Dane osobowe Użytkowników będą przetwarzane przez Administratora w celu kontaktu z Użytkownikiem, a także dla celów statystycznych.
  2. Podstawą prawną przetwarzania danych będą art. 6 ust. 1 lit. a i lit. f RODO, tj. zgoda Użytkownika i prawnie uzasadniony interes Administratora- w odniesieniu do przetwarzania danych osobowych dla celów kontaktu między Użytkownikiem a Administratorem i celów statystycznych związanych z badaniem ruchu internetowego na stronie, dla oceny zainteresowania usługami oraz treściami zamieszczanymi na tronie oraz ulepszaniem jej zawartości.
  3. Podanie Danych Osobowych jest dobrowolne.
  4. Administrator przetwarza lub może przetwarzać następujące dane osobowe Użytkownika, które Użytkownik podaje dobrowolnie podczas wypełniania formularza:
    1. nazwisko i imię,
    2. adres e-mail,
    3. numer telefonu,
    4. inne dane zamieszczone dobrowolnie przez Użytkownika.
  1. Odbiorcami danych osobowych są osoby upoważnione przez Administratora do przetwarzania danych, współpracujące z Administratorem, w ramach wykonywania swoich obowiązków, podmioty którym Administrator zleca wykonanie czynności, z którymi wiąże się konieczność przetwarzania danych (podmioty przetwarzające), takie jak dostawcy usług teleinformatycznych, internetowych, księgowych i marketingowych, a także organy administracji publicznej lub organy wymiaru sprawiedliwości, jeśli Administrator będzie zobowiązany dane te przekazać na podstawie przepisów prawa.
  2. Administrator oświadcza, że w ramach przetwarzania danych osobowych w celach statystycznych może wykorzystywać narzędzia przeznaczone do analizy ruchu na stronie, takie jak Google Analytics oraz inne podobne.
  1. Administrator uwzględniając stan wiedzy technicznej, koszt wdrażania oraz charakter, zakres, kontekst i cele przetwarzania oraz ryzyko naruszenia praw lub wolności osób fizycznych o różnym prawdopodobieństwie wystąpienia i wadze zagrożenia, wdraża odpowiednie środki techniczne i organizacyjne, aby zapewnić stopień bezpieczeństwa odpowiadający temu ryzyku.
  2. Administrator zapewnia także regularne ocenianie skuteczności środków technicznych i organizacyjnych mających zapewnić bezpieczeństwo przetwarzania danych osobowych.


Prawa użytkowników

  1. Użytkownikowi przysługuje:

a) prawo dostępu do treści swoich danych osobowych, czyli prawo do uzyskania potwierdzenia czy Administrator przetwarza dane oraz informacji dotyczących takiego przetwarzania,

b) prawo do sprostowania danych, jeżeli dane przetwarzane przez Administratora są nieprawidłowe lub niekompletne,

c) prawo żądania od Administratora usunięcia danych,

d) prawo żądania od Administratora ograniczenia przetwarzania danych,

e) prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych na podstawie uzasadnionego interesu Administratora,

f) prawo do przeniesienia danych do innego administratora danych,

  1. Prawa wymienione w powyższych punktach można zrealizować bezpośrednio poprzez kontakt z Inspektorem Ochrony Danych Osobowych (IOD@pwsz.com.pl ) lub przez kontakt z PWSZ ( pwsz@pwsz.com.pl )

h) prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeśli przetwarzanie danych osobowych jej dotyczących przez Administratora narusza przepisy unijnego rozporządzenia RODO.

  1. Realizacja uprawnień, o których mowa w pkt h) może odbywać się poprzez uprzednie pisemne wskazanie swoich żądań przesłane na adres Administratora.


Pliki cookies

  1. Administrator za pośrednictwem strony wykorzystuje Pliki Cookies.
  2. Na stronie stosowane są dwa zasadnicze rodzaje Plików Cookies:
    1. sesyjne – są to pliki tymczasowe, które przechowywane są w urządzeniu Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony lub wyłączenia oprogramowania;
    2. stałe – są to pliki przechowywane w urządzeniu Użytkownika przez określony w parametrach Plików Cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  3. Na stronie mogą być stosowane wszystkie lub niektóre z następujących rodzajów Plików Cookies:
    1. „niezbędne”, które umożliwiają korzystanie z usług dostępnych w ramach strony,
    2. „wydajnościowe”, które umożliwiają zbieranie informacji o sposobie korzystania ze strony internetowej;
    3. „funkcjonalne”, które umożliwiają zachowanie wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. poprzez język, rozmiar czcionki, wyglądu strony internetowej.
  4. Pliki Cookies wykorzystywane są w celu:
    1. dostosowania zawartości strony do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji jej korzystania; w szczególności umożliwia to rozpoznanie i wyświetlenie strony na urządzeniu Użytkownika, dostosowaną do jego indywidualnych preferencji;
    2. tworzenie statystyk, które wspierają obserwację korzystania ze strony przez Użytkowników, co wpływa na ulepszenie jej struktury i treści.
  5. Stosowane na stronie rozwiązania są bezpieczne dla urządzeń Użytkowników.


Postanowienia końcowe

  1. Na stronie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych. Takie strony internetowe działają niezależnie od Administratora i nie są w żaden sposób przez niego nadzorowane. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi Użytkownik powinien się zapoznać.
  2. Administrator zastrzega sobie prawo zmiany niniejszej Polityki Prywatności.
  3. O wszelkich zmianach Polityki Prywatności Użytkownicy będą informowani na stronie poprzez okienko informacyjne.
  4. Pytania, uwagi i prośby związane z niniejszą Polityką prywatności prosimy wysyłać drogą e-mailową na adres e-mail: IOD@pwsz.com.pl.

 

Dla kandydata


 

Odpłatna usługa edukacyjna  „potwierdzania efektów uczenia się zdobytych  poza formalną edukacją” (art. 2, ust. 1, p. 180,  Nowelizacji Ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym  - Dz. U. z 11 lipca 2014, poz. 1198).

Efekty uczenia się:
to zasób wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych uzyskiwanych zarówno w procesie kształcenia w systemie studiów, jak i w procesie uczenia się poza systemem studiów.

Zadania uczelni:

  • stwierdzenie - na podstawie jednoznacznych dowodów oraz w trybie jasnych procedur - czy i w jakim stopniu dorosła osoba, która nie ukończyła formalnego procesu kształcenia, opanowała określone efekty uczenia się, właściwe dla określonego procesu edukacji formalnej;
  • przyznanie punktów ECTS potwierdzających opanowanie tych efektów na określonym poziomie i profilu kształcenia w danej szkole wyższej (nie więcej niż 50%)

 

Efekty uczenia się mogą zostać potwierdzone:

  1. Osobie, która ubiega się o przyjęcie na:
    a) studia pierwszego stopnia i posiada świadectwo dojrzałości oraz co najmniej pięć lat doświadczenia zawodowego;
    b) studia drugiego stopnia, po ukończeniu studiów pierwszego stopnia z tytułem zawodowym licencjata/inżyniera lub równorzędnym, i co najmniej trzyletnim doświadczeniem zawodowym;
    c) kolejny kierunek studiów pierwszego lub drugiego stopnia, gdy osoba posiada tytuł zawodowy magistra lub równorzędny, i co najmniej dwa lata doświadczenia zawodowego.
  2. Na studia pierwszego stopnia, drugiego stopnia bądź kolejny kierunek studiów pierwszego lub drugiego stopnia mogą ubiegać się również absolwenci kolegiów nauczycielskich, nauczycielskich kolegiów języków obcych oraz kolegiów pracowników służb społecznych. W tych przypadkach nie jest wymagane spełnienie warunku pięcioletniego doświadczenia zawodowego.

W roku akademickim 2018/2019 efekty uczenia się – zdobyte w systemie edukacji formalnej, pozaformalnej i nieformalnej - mogą zostać potwierdzone kandydatom, którzy ubiegają się o przyjęcie na kierunki:

- administracja, studia pierwszego i drugiego stopnia,
- logistyka pierwszego stopnia,
- filologia.

Szczegółowe informacje:

Uchwała nr 34/2015 Senatu PWSZ AS w Wałbrzychu z dnia 10 czerwca 2015 roku w sprawie wprowadzenia Regulaminu organizacji procesu potwierdzania efektów uczenia się

Zarządzenia Rektora:

rok akademicki 2015/2016
rok akademicki 2016/2017
rok akademicki 2017/2018
rok akademicki 2018/2019

Kontakt:

Dział Nauczania i Spraw Studenckich
ul. Zamkowa 4, pokój nr 25, 27
rekrutacja@pwsz.com.pl
tel. (+48) 74 641 92 03, 74 641 92 04, 74 641 92 08, 74 641 92 25, 74 641 92 05

Dział Nauczania i Spraw Studenckich
ul. Zamkowa 4, pokój nr 24, 26, 27
rekrutacja@pwsz.com.pl
tel. (+48) 74 641-92-03,  74 641-92-04, 74 641-92-25,  74 641-92-05

Baza dydaktyczna Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Angelusa Silesiusa w Wałbrzychu (PWSZ AS w Wałbrzychu) składa się z trzech, w pełni wyposażonych i przystosowanych do prowadzenia zajęć dydaktycznych, budynków zlokalizowanych przy:

  • ul. Zamkowej 4 (gmach główny uczelni, budynek A),
  • ul. Piotra Skargi 14a (budynek B),
  • ul. Piotra Skargi 14a (sala Auditorium Novum, budynek C).

Więcej informacji tutaj.

Warto sprawdzić

Wszyscy studenci przyjęci na I rok studiów prowadzonych w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Angelusa Silesiusa  (stacjonarne i niestacjonarne) otrzymają ELS - elektroniczną legitymację studencką.

W tym celu należy złożyć wniosek o wydanie ELS w Dziale Nauczania i Spraw Studenckich oraz uiścić opłatę. Zgodnie z zarządzeniem Rektora nr 36/2020 z dnia 22 czerwca 2020 r. opłata za wydanie elektronicznej legitymacji studenckiej wynosi 22 zł.

Wpłaty za legitymację należy wnosić na konto Uczelni
Bank: Alior Bank 98 2490 0005 0000 4600 8764 0393

Dodatkowe informacje:
tel. 74 641 92 03
tel. 74 641 92 04
tel. 74 641 92 05

Działalność studencka

Samorząd Studencki istnieje od 1999 roku. Jego celem jest reprezentowanie interesów studentów PWSZ. Głównym zadaniem  jest dbałość o prawa i przywileje studentów, organizacja imprez kulturalno-rozrywkowych, rozwiązywanie wszelkich problemów braci studenckiej. Samorząd czynnie współuczestniczy w zarządzaniu Uczelnią, współdecydując w sprawach bezpośrednio dotyczących studentów oraz reprezentując Szkołę na zewnątrz (np. podczas Juvenaliów) i dbając o jej wizerunek. Opiniuje również przyznawanie stypendiów naukowych, socjalnych oraz wyróżnień za działalność na rzecz uczelni. Samorząd współpracuje z uczelnianym pismem „Humanistyczna Jazda” oraz licznymi organizacjami. Jest obecny właściwie we wszystkich dziedzinach życia uczelni. Cykliczne imprezy studenckie, takie jak otrzęsiny, połowinki, juwenalia, organizowane są przez Samorząd. W klubie studenckim, znajdującym się na terenie PWSZ AS, odbywają się kameralne wieczorki artystyczne oraz spotkania autorskie.

Skład Samorządu Studenckiego

Przewodnicząca: Klaudia Radomska

Zastępcy przewodniczącej: Katarzyna Poliksza, Michał Domagała

Sekretarz: Marta Rosłoń

Skarbnik: Krzysztof Brzyski Członkowie Samorządu czekają na studentów w s. 315

(III piętro, budynek "A" przy ul. Zamkowej 4)

 Kontakt:  samorzad@pwsz.com.pl

Materiały archiwalne Telewizji Zamkowej.

Dla kandydata


Odpłatna usługa edukacyjna  „potwierdzania efektów uczenia się zdobytych  poza formalną edukacją” (art. 2, ust. 1, p. 180,  Nowelizacji Ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym  – Dz. U. z 11 lipca 2014, poz. 1198).

Efekty uczenia się:
to zasób wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych uzyskiwanych zarówno w procesie kształcenia w systemie studiów, jak i w procesie uczenia się poza systemem studiów.

Zadania uczelni:

  • stwierdzenie – na podstawie jednoznacznych dowodów oraz w trybie jasnych procedur – czy i w jakim stopniu dorosła osoba, która nie ukończyła formalnego procesu kształcenia, opanowała określone efekty uczenia się, właściwe dla określonego procesu edukacji formalnej;
  • przyznanie punktów ECTS potwierdzających opanowanie tych efektów na określonym poziomie i profilu kształcenia w danej szkole wyższej (nie więcej niż 50%)

 

Efekty uczenia się mogą zostać potwierdzone:

  1. Osobie, która ubiega się o przyjęcie na:
    a) studia pierwszego stopnia i posiada świadectwo dojrzałości oraz co najmniej pięć lat doświadczenia zawodowego;
    b) studia drugiego stopnia, po ukończeniu studiów pierwszego stopnia z tytułem zawodowym licencjata/inżyniera lub równorzędnym, i co najmniej trzyletnim doświadczeniem zawodowym;
    c) kolejny kierunek studiów pierwszego lub drugiego stopnia, gdy osoba posiada tytuł zawodowy magistra lub równorzędny, i co najmniej dwa lata doświadczenia zawodowego.
  2. Na studia pierwszego stopnia, drugiego stopnia bądź kolejny kierunek studiów pierwszego lub drugiego stopnia mogą ubiegać się również absolwenci kolegiów nauczycielskich, nauczycielskich kolegiów języków obcych oraz kolegiów pracowników służb społecznych. W tych przypadkach nie jest wymagane spełnienie warunku pięcioletniego doświadczenia zawodowego.

W roku akademickim 2018/2019 efekty uczenia się – zdobyte w systemie edukacji formalnej, pozaformalnej i nieformalnej – mogą zostać potwierdzone kandydatom, którzy ubiegają się o przyjęcie na kierunki:

– administracja, studia pierwszego i drugiego stopnia,
– logistyka pierwszego stopnia,
– filologia.

Szczegółowe informacje:

Uchwała nr 34/2015 Senatu PWSZ AS w Wałbrzychu z dnia 10 czerwca 2015 roku w sprawie wprowadzenia Regulaminu organizacji procesu potwierdzania efektów uczenia się

Zarządzenia Rektora:

rok akademicki 2015/2016
rok akademicki 2016/2017
rok akademicki 2017/2018
rok akademicki 2018/2019

Kontakt:

Dział Nauczania i Spraw Studenckich
ul. Zamkowa 4, pokój nr 25, 27
rekrutacja@pwsz.com.pl
tel. (+48) 74 641 92 03, 74 641 92 04, 74 641 92 08, 74 641 92 25, 74 641 92 05

Dział Nauczania i Spraw Studenckich
ul. Zamkowa 4, pokój nr 24, 26, 27
rekrutacja@pwsz.com.pl
tel. (+48) 74 641-92-03,  74 641-92-04, 74 641-92-25,  74 641-92-05

Baza dydaktyczna Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Angelusa Silesiusa w Wałbrzychu (PWSZ AS w Wałbrzychu) składa się z trzech, w pełni wyposażonych i przystosowanych do prowadzenia zajęć dydaktycznych, budynków zlokalizowanych przy:

  • ul. Zamkowej 4 (gmach główny uczelni, budynek A),
  • ul. Piotra Skargi 14a (budynek B),
  • ul. Piotra Skargi 14a (sala Auditorium Novum, budynek C).

Więcej informacji tutaj.

Warto sprawdzić

Wszyscy studenci przyjęci na I rok studiów prowadzonych w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Angelusa Silesiusa  (stacjonarne i niestacjonarne) otrzymają ELSelektroniczną legitymację studencką.

W tym celu należy złożyć wniosek o wydanie ELS w Dziale Nauczania i Spraw Studenckich oraz uiścić opłatę. Zgodnie z zarządzeniem Rektora nr 36/2020 z dnia 22 czerwca 2020 r. opłata za wydanie elektronicznej legitymacji studenckiej wynosi 22 zł.

Wpłaty za legitymację należy wnosić na konto Uczelni
Bank: Alior Bank 98 2490 0005 0000 4600 8764 0393

Dodatkowe informacje:
tel. 74 641 92 03
tel. 74 641 92 04
tel. 74 641 92 05

Działalność studencka

Samorząd Studencki istnieje od 1999 roku. Jego celem jest reprezentowanie interesów studentów PWSZ. Głównym zadaniem  jest dbałość o prawa i przywileje studentów, organizacja imprez kulturalno-rozrywkowych, rozwiązywanie wszelkich problemów braci studenckiej. Samorząd czynnie współuczestniczy w zarządzaniu Uczelnią, współdecydując w sprawach bezpośrednio dotyczących studentów oraz reprezentując Szkołę na zewnątrz (np. podczas Juvenaliów) i dbając o jej wizerunek. Opiniuje również przyznawanie stypendiów naukowych, socjalnych oraz wyróżnień za działalność na rzecz uczelni. Samorząd współpracuje z uczelnianym pismem „Humanistyczna Jazda” oraz licznymi organizacjami. Jest obecny właściwie we wszystkich dziedzinach życia uczelni. Cykliczne imprezy studenckie, takie jak otrzęsiny, połowinki, juwenalia, organizowane są przez Samorząd. W klubie studenckim, znajdującym się na terenie PWSZ AS, odbywają się kameralne wieczorki artystyczne oraz spotkania autorskie.

Skład Samorządu Studenckiego

Przewodnicząca: Klaudia Radomska

Zastępcy przewodniczącej: Katarzyna Poliksza, Michał Domagała

Sekretarz: Marta Rosłoń

Skarbnik: Krzysztof Brzyski Członkowie Samorządu czekają na studentów w s. 315

(III piętro, budynek "A" przy ul. Zamkowej 4)

 Kontakt:  samorzad@pwsz.com.pl

Materiały archiwalne Telewizji Zamkowej.

Instytut Przyrodniczo-Techniczny


Instytut Przyrodniczo-Techniczny

Sekretariat:
mgr Marzena Łukiewicz
ul. Zamkowa 4
pok. 111
58-300 Wałbrzych
tel. 74 641 92 13

Napisz do nas
ipt@pwsz.com.pl

Czynny: wtorek - piątek 9.00-15.00
(w sobotę w czasie zjazdów 7:30-13:30)

Dyrektor Instytutu:
dr Beata Detyna
e-mail: bdetyna@pwsz.com.pl

Zastępca Dyrektora Instytutu:
dr inż. arch. Piotr Kmiecik  (Architektura wnętrz)
email:  pkmiecik@pwsz.com.pl

Zastępca Dyrektora Instytutu:
mgr Kazimiera Marzec (Bezpieczeństwo i higiena pracy)
email: kmarzec@pwsz.com.pl

Zastępca Dyrektora Instytutu:
dr Piotr Sylwestrzak (Logistyka)
email: psylwestrzak@pwsz.com.pl


Kierunki studiów:

Studia I stopnia

  • Architektura wnętrz
  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Logistyka

Studia II stopnia

  • Logistyka

eordo-omis-logo

Internetowy dostęp do zasobów Uczelni

Program Azure Dev Tools Teaching, umożliwia korzystanie z oprogramowania firmy Microsoft studentowi/pracownikowi uczelni w realizowanym przez niego procesie dydaktycznym. Obejmuje on między innymi systemy operacyjne Windows.

W ramach programu, firma Microsoft nie udostępnia pakietu MS Office (Word, Excel, Powerpoint).

Bezpłatny dostęp do oprogramowania firmy Microsoft

https://pwsz.com.pl/azure-dev-tools-for-teaching

Współpraca z otoczeniem społeczno - gospodarczym – podpisane porozumienia Uczelnie:
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu (23.01.2014 r.);
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (23.01.2013);
  • DPFA Hochschule Sachsen (Niemcy) (25.04.2012);
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (11.03.2010);
  • Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu (03.12.2008 r.);
  • Uniwersytet Wrocławski (25.11.2008 r.);
  • Wyższa Szkoła Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu (16.04.2007 r.);
  • Państwowy Uniwersytet im. Janki Kupały w Grodnie (03.01.2007 r.);
  • Tulski Państwowy Pedagogiczny Uniwersytet im. L.N. Tołstoja;
Szkoły ponadgimnazjalne:
  • Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalny nr 1 w Środzie Śląskiej (25.04.2012 r.)
  •  Zespół Szkół Handlowych i Usługowych im. Jana Kochanowskiego w Bolesławcu (25.04.2012 r.);
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 10 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 4 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Politechnicznych „Energetyk” w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Powiatowy Zespół Szkół im. Władysława Reymonta w Obornikach Śląskich (Technikum Architektury Krajobrazu) (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Mokrzeszowie (16..03.2011 r.);
  • Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy Zdroju (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół w Głuszycy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 5 im. Maksymiliana Tytusa Hubera w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Budowlanych im. Wojska Polskiego w Legnicy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. 29 Pułku Piechoty 2 Armii Wojska Polskiego w Kamiennej Górze (27.03.2013 r.);
  • Zespół Szkolno-Przedszkolnym nr 2 im. Kornela Makuszyńskiego w Wałbrzychu (21.05.2014 r.);
  • Publiczna Szkoła Zawodowa nr 2 im. Orła Białego w Wałbrzychu (14.06.2017 r.).
  • Zespół Szkół im. Marii Skłodowskiej-Curie (ZS), z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (14.03.2018 r.).
Przedsiębiorstwa i instytucje:
  • Muzeum w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Teatrem Lalki i Aktora w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna „Biblioteka pod Atlantami” w Wałbrzychu (6.06.2012);
  • Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Centrum Stomatologii „STOMAX” Sp. z o.o. (29.02.2012 r.);
  • Filharmonia Sudecka w Wałbrzychu (11.01.2012 r.);
  • Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu (8 czerwca 2011 r.);
  • Sudecki Inkubator Przedsiębiorczości – Forum Aktywności Lokalnej (11.05.2011 r.);
  • Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze i Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych (29.04.2009 r.);
  • Gmina Miasto Świdnica (19.02.2009 r.);
  • Uzdrowisko „Szczawno-Jedlina” S.A. (30.01.2009 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr Alfreda Sokołowskiego w Wałbrzychu (20.01.2009 r.);
  • Gmina Walim (27.03.2013 r.);
  • Sudecki Związek Pracodawców (23.01.2014 r.);
  • Spółdzielnia Mieszkaniowa „Podzamcze” (19.03.2014 r.);
  • Fundacja „MUSEION” (19.03.2014 r.);
  • Wałbrzyskie Zakłady Koksownicze „Victoria” S.A. (29.09.2014 r.);
  • Gmina Boguszów-Gorce (12.11.2014 r.);
  • Tesco Polska sp. Z o.o. (5.11.2014 r.) - list intencyjny;
  • Marrodent Sp. Z.o. z siedzibą w Bielsku Białej (18.02.2015 r.);
  • Dom Seniora „Rusinowa” (9.03.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych – PWSZ AS – Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” (7.10.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy pomiędzy Toyota Manufacturing Poland – Fundacją Edukacji Europejskiej – PWSZ AS (15.10.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr A. Sokołowskiego (2.12.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital Ginekologiczno-Położniczy im. E. Biernackiego w Wałbrzychu (7.12.2015 r.);
  • SP ZOZ Regionalnym Szpitalem Specjalistycznym „Latawiec” w Świdnicy;
  • Stowarzyszenie Rzemiosło Innowacyjne z siedzibą w Opolu (17.02.2016 r.);
  • Pogotowie Ratunkowe w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Urząd Miasta Wałbrzycha (30.06.2016 r.);
  • Zakład Opieki Zdrowotnej „Przychodnia Krzysztof” (30.06.2016 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych i Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” w Wałbrzychu (16.11.2016 r.);
  • Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Wałbrzychu (22.02.2017 r.);
  • Mando Corporation Poland Sp. z o.o. w Wałbrzychu (8.03.2017 r.);
  • Mineral Polska Sp. z o.o., Oddział EE w Czarnym Borze (15.03.2017 r.);
  • Fundacja „Czemu Nie?!” (24.03.2017 r.);
  • NSK Steering Systems Europe (Polska) Sp. z.o.o. w Wałbrzychu (05.04.2017 r.);
  • RONAL Polska Sp. z o.o. w Wałbrzychu (19.05.2017 r.);
  • Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Wałbrzychu (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne - Oddział Wałbrzych (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej - Oddział Wałbrzych (09.10.2017 r.);
  • Dolnośląska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (12.02.2018 r).

Instytut Humanistyczny


Instytut Humanistyczny

Sekretariat:
Jolanta Łukomska
ul. Piotra Skargi 14a,
pok. 101,
58-300 Wałbrzych,
Tel. 74 641 92 50
e-mail: filologia@pwsz.com.pl
pedagogika@pwsz.com.pl

Czynny: wtorek-piątek 7.30-15.30 (w sobotę w czasie zjazdów 8:00-15:00)

Dyrektor Instytutu:
prof. dr hab. Henryk Gradkowski
e-mail: pedagogika@pwsz.com.pl
Tel. 74 641 92 51

Zastępca Dyrektora Instytutu:
mgr Małgorzata Radyńska – pedagogika
dr Anna Pełczyńska – filologia
email: mradynska@pwsz.com.pl  apelczynska@pwsz.com.pl
Tel. 74 641 92 51

eordo-omis-logo

Internetowy dostęp do zasobów Uczelni

Współpraca z otoczeniem społeczno - gospodarczym – podpisane porozumienia Uczelnie:
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu (23.01.2014 r.);
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (23.01.2013);
  • DPFA Hochschule Sachsen (Niemcy) (25.04.2012);
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (11.03.2010);
  • Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu (03.12.2008 r.);
  • Uniwersytet Wrocławski (25.11.2008 r.);
  • Wyższa Szkoła Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu (16.04.2007 r.);
  • Państwowy Uniwersytet im. Janki Kupały w Grodnie (03.01.2007 r.);
  • Tulski Państwowy Pedagogiczny Uniwersytet im. L.N. Tołstoja;
Szkoły ponadgimnazjalne:
  • Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalny nr 1 w Środzie Śląskiej (25.04.2012 r.)
  •  Zespół Szkół Handlowych i Usługowych im. Jana Kochanowskiego w Bolesławcu (25.04.2012 r.);
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 10 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 4 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Politechnicznych „Energetyk” w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Powiatowy Zespół Szkół im. Władysława Reymonta w Obornikach Śląskich (Technikum Architektury Krajobrazu) (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Mokrzeszowie (16..03.2011 r.);
  • Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy Zdroju (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół w Głuszycy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 5 im. Maksymiliana Tytusa Hubera w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Budowlanych im. Wojska Polskiego w Legnicy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. 29 Pułku Piechoty 2 Armii Wojska Polskiego w Kamiennej Górze (27.03.2013 r.);
  • Zespół Szkolno-Przedszkolnym nr 2 im. Kornela Makuszyńskiego w Wałbrzychu (21.05.2014 r.);
  • Publiczna Szkoła Zawodowa nr 2 im. Orła Białego w Wałbrzychu (14.06.2017 r.).
  • Zespół Szkół im. Marii Skłodowskiej-Curie (ZS), z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (14.03.2018 r.).
Przedsiębiorstwa i instytucje:
  • Muzeum w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Teatrem Lalki i Aktora w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna „Biblioteka pod Atlantami” w Wałbrzychu (6.06.2012);
  • Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Centrum Stomatologii „STOMAX” Sp. z o.o. (29.02.2012 r.);
  • Filharmonia Sudecka w Wałbrzychu (11.01.2012 r.);
  • Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu (8 czerwca 2011 r.);
  • Sudecki Inkubator Przedsiębiorczości – Forum Aktywności Lokalnej (11.05.2011 r.);
  • Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze i Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych (29.04.2009 r.);
  • Gmina Miasto Świdnica (19.02.2009 r.);
  • Uzdrowisko „Szczawno-Jedlina” S.A. (30.01.2009 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr Alfreda Sokołowskiego w Wałbrzychu (20.01.2009 r.);
  • Gmina Walim (27.03.2013 r.);
  • Sudecki Związek Pracodawców (23.01.2014 r.);
  • Spółdzielnia Mieszkaniowa „Podzamcze” (19.03.2014 r.);
  • Fundacja „MUSEION” (19.03.2014 r.);
  • Wałbrzyskie Zakłady Koksownicze „Victoria” S.A. (29.09.2014 r.);
  • Gmina Boguszów-Gorce (12.11.2014 r.);
  • Tesco Polska sp. Z o.o. (5.11.2014 r.) - list intencyjny;
  • Marrodent Sp. Z.o. z siedzibą w Bielsku Białej (18.02.2015 r.);
  • Dom Seniora „Rusinowa” (9.03.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych – PWSZ AS – Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” (7.10.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy pomiędzy Toyota Manufacturing Poland – Fundacją Edukacji Europejskiej – PWSZ AS (15.10.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr A. Sokołowskiego (2.12.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital Ginekologiczno-Położniczy im. E. Biernackiego w Wałbrzychu (7.12.2015 r.);
  • SP ZOZ Regionalnym Szpitalem Specjalistycznym „Latawiec” w Świdnicy;
  • Stowarzyszenie Rzemiosło Innowacyjne z siedzibą w Opolu (17.02.2016 r.);
  • Pogotowie Ratunkowe w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Urząd Miasta Wałbrzycha (30.06.2016 r.);
  • Zakład Opieki Zdrowotnej „Przychodnia Krzysztof” (30.06.2016 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych i Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” w Wałbrzychu (16.11.2016 r.);
  • Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Wałbrzychu (22.02.2017 r.);
  • Mando Corporation Poland Sp. z o.o. w Wałbrzychu (8.03.2017 r.);
  • Mineral Polska Sp. z o.o., Oddział EE w Czarnym Borze (15.03.2017 r.);
  • Fundacja „Czemu Nie?!” (24.03.2017 r.);
  • NSK Steering Systems Europe (Polska) Sp. z.o.o. w Wałbrzychu (05.04.2017 r.);
  • RONAL Polska Sp. z o.o. w Wałbrzychu (19.05.2017 r.);
  • Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Wałbrzychu (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne - Oddział Wałbrzych (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej - Oddział Wałbrzych (09.10.2017 r.);
  • Dolnośląska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (12.02.2018 r).

Instytut Zdrowia


Instytut Zdrowia

Sekretariat:
mgr Jolanta Jamrowska
ul. P. Skargi 14a
pok. 101
58-300 Wałbrzych
tel. 74 641 92 53

Napisz do nas
iz@pwsz.com.pl

Czynny: wtorek - piątek 9.00-15.00
(w sobotę w czasie zjazdów 7:30-13:30)

Dyrektor Instytutu:
dr Monika Gawłowska
e-mail: mgawlowska@pwsz.com.pl

Zastępca Dyrektora Instytutu:
mgr Katarzyna Fitrzyk (Kosmetologia)
e-mail: kfitrzyk@pwsz.com.pl

Zastępca Dyrektora Instytutu:
mgr Małgorzata Kowalik (Pielęgniarstwo)
e-mail: mkowalik@pwsz.com.pl

Zastępca Dyrektora Instytutu:
mgr Krzysztof Żak (Techniki dentystyczne)
e-mail: kzak@pwsz.com.pl


Kierunki studiów:

  • Dietetyka
  • Kosmetologia
  • Techniki dentystyczne
  • Pielęgniarstwo

eordo-omis-logo

Internetowy dostęp do zasobów Uczelni

Współpraca z otoczeniem społeczno - gospodarczym – podpisane porozumienia Uczelnie:
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu (23.01.2014 r.);
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (23.01.2013);
  • DPFA Hochschule Sachsen (Niemcy) (25.04.2012);
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (11.03.2010);
  • Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu (03.12.2008 r.);
  • Uniwersytet Wrocławski (25.11.2008 r.);
  • Wyższa Szkoła Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu (16.04.2007 r.);
  • Państwowy Uniwersytet im. Janki Kupały w Grodnie (03.01.2007 r.);
  • Tulski Państwowy Pedagogiczny Uniwersytet im. L.N. Tołstoja;
Szkoły ponadgimnazjalne:
  • Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalny nr 1 w Środzie Śląskiej (25.04.2012 r.)
  •  Zespół Szkół Handlowych i Usługowych im. Jana Kochanowskiego w Bolesławcu (25.04.2012 r.);
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 10 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 4 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Politechnicznych „Energetyk” w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Powiatowy Zespół Szkół im. Władysława Reymonta w Obornikach Śląskich (Technikum Architektury Krajobrazu) (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Mokrzeszowie (16..03.2011 r.);
  • Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy Zdroju (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół w Głuszycy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 5 im. Maksymiliana Tytusa Hubera w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Budowlanych im. Wojska Polskiego w Legnicy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. 29 Pułku Piechoty 2 Armii Wojska Polskiego w Kamiennej Górze (27.03.2013 r.);
  • Zespół Szkolno-Przedszkolnym nr 2 im. Kornela Makuszyńskiego w Wałbrzychu (21.05.2014 r.);
  • Publiczna Szkoła Zawodowa nr 2 im. Orła Białego w Wałbrzychu (14.06.2017 r.).
  • Zespół Szkół im. Marii Skłodowskiej-Curie (ZS), z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (14.03.2018 r.).
Przedsiębiorstwa i instytucje:
  • Muzeum w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Teatrem Lalki i Aktora w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna „Biblioteka pod Atlantami” w Wałbrzychu (6.06.2012);
  • Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Centrum Stomatologii „STOMAX” Sp. z o.o. (29.02.2012 r.);
  • Filharmonia Sudecka w Wałbrzychu (11.01.2012 r.);
  • Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu (8 czerwca 2011 r.);
  • Sudecki Inkubator Przedsiębiorczości – Forum Aktywności Lokalnej (11.05.2011 r.);
  • Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze i Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych (29.04.2009 r.);
  • Gmina Miasto Świdnica (19.02.2009 r.);
  • Uzdrowisko „Szczawno-Jedlina” S.A. (30.01.2009 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr Alfreda Sokołowskiego w Wałbrzychu (20.01.2009 r.);
  • Gmina Walim (27.03.2013 r.);
  • Sudecki Związek Pracodawców (23.01.2014 r.);
  • Spółdzielnia Mieszkaniowa „Podzamcze” (19.03.2014 r.);
  • Fundacja „MUSEION” (19.03.2014 r.);
  • Wałbrzyskie Zakłady Koksownicze „Victoria” S.A. (29.09.2014 r.);
  • Gmina Boguszów-Gorce (12.11.2014 r.);
  • Tesco Polska sp. Z o.o. (5.11.2014 r.) - list intencyjny;
  • Marrodent Sp. Z.o. z siedzibą w Bielsku Białej (18.02.2015 r.);
  • Dom Seniora „Rusinowa” (9.03.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych – PWSZ AS – Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” (7.10.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy pomiędzy Toyota Manufacturing Poland – Fundacją Edukacji Europejskiej – PWSZ AS (15.10.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr A. Sokołowskiego (2.12.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital Ginekologiczno-Położniczy im. E. Biernackiego w Wałbrzychu (7.12.2015 r.);
  • SP ZOZ Regionalnym Szpitalem Specjalistycznym „Latawiec” w Świdnicy;
  • Stowarzyszenie Rzemiosło Innowacyjne z siedzibą w Opolu (17.02.2016 r.);
  • Pogotowie Ratunkowe w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Urząd Miasta Wałbrzycha (30.06.2016 r.);
  • Zakład Opieki Zdrowotnej „Przychodnia Krzysztof” (30.06.2016 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych i Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” w Wałbrzychu (16.11.2016 r.);
  • Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Wałbrzychu (22.02.2017 r.);
  • Mando Corporation Poland Sp. z o.o. w Wałbrzychu (8.03.2017 r.);
  • Mineral Polska Sp. z o.o., Oddział EE w Czarnym Borze (15.03.2017 r.);
  • Fundacja „Czemu Nie?!” (24.03.2017 r.);
  • NSK Steering Systems Europe (Polska) Sp. z.o.o. w Wałbrzychu (05.04.2017 r.);
  • RONAL Polska Sp. z o.o. w Wałbrzychu (19.05.2017 r.);
  • Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Wałbrzychu (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne - Oddział Wałbrzych (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej - Oddział Wałbrzych (09.10.2017 r.);
  • Dolnośląska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (12.02.2018 r).

Z życia Instytutu:

Instytut Społeczno-Prawny


Instytut Społeczno-Prawny

Sekretariat:
lic. Jolanta Łukomska
ul. Zamkowa 4
pok. 116
58-300 Wałbrzych
tel. 74 641 92 11
email: isp@pwsz.com.pl

Czynny: wtorek - piątek 9.00-15.00
(w sobotę w czasie zjazdów 7:30-13:30)

Dyrektor Instytutu:
dr hab. Piotr Szymaniec
e-mail: pszymaniec@pwsz.com.pl

Zastępca Dyrektora Instytutu:
dr Małgorzata Radyńska (Pedagogika)
e-mail: mradynska@pwsz.com.pl

Zastępca Dyrektora Instytutu:
mgr Aleksandra Pawlak (Filologia)
e-mail: apawlak@pwsz.com.pl

Zastępca Dyrektora Instytutu:

mgr inż. Ewa Dziubak (Administracja I i II stopień)
e-mail: edziubak@pwsz.com.pl


Kierunki studiów:

Studia I stopnia

  • Administracja
  • Filologia angielska
  • Pedagogika
  • Zarządzanie

Studia II stopnia

  • Administracja

eordo-omis-logo

Internetowy dostęp do zasobów Uczelni

Współpraca z otoczeniem społeczno - gospodarczym – podpisane porozumienia Uczelnie:
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu (23.01.2014 r.);
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (23.01.2013);
  • DPFA Hochschule Sachsen (Niemcy) (25.04.2012);
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (11.03.2010);
  • Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu (03.12.2008 r.);
  • Uniwersytet Wrocławski (25.11.2008 r.);
  • Wyższa Szkoła Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu (16.04.2007 r.);
  • Państwowy Uniwersytet im. Janki Kupały w Grodnie (03.01.2007 r.);
  • Tulski Państwowy Pedagogiczny Uniwersytet im. L.N. Tołstoja;
Szkoły ponadgimnazjalne:
  • Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalny nr 1 w Środzie Śląskiej (25.04.2012 r.)
  •  Zespół Szkół Handlowych i Usługowych im. Jana Kochanowskiego w Bolesławcu (25.04.2012 r.);
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 10 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 4 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Politechnicznych „Energetyk” w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Powiatowy Zespół Szkół im. Władysława Reymonta w Obornikach Śląskich (Technikum Architektury Krajobrazu) (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Mokrzeszowie (16..03.2011 r.);
  • Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy Zdroju (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół w Głuszycy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 5 im. Maksymiliana Tytusa Hubera w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Budowlanych im. Wojska Polskiego w Legnicy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. 29 Pułku Piechoty 2 Armii Wojska Polskiego w Kamiennej Górze (27.03.2013 r.);
  • Zespół Szkolno-Przedszkolnym nr 2 im. Kornela Makuszyńskiego w Wałbrzychu (21.05.2014 r.);
  • Publiczna Szkoła Zawodowa nr 2 im. Orła Białego w Wałbrzychu (14.06.2017 r.).
  • Zespół Szkół im. Marii Skłodowskiej-Curie (ZS), z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (14.03.2018 r.).
Przedsiębiorstwa i instytucje:
  • Muzeum w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Teatrem Lalki i Aktora w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna „Biblioteka pod Atlantami” w Wałbrzychu (6.06.2012);
  • Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Centrum Stomatologii „STOMAX” Sp. z o.o. (29.02.2012 r.);
  • Filharmonia Sudecka w Wałbrzychu (11.01.2012 r.);
  • Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu (8 czerwca 2011 r.);
  • Sudecki Inkubator Przedsiębiorczości – Forum Aktywności Lokalnej (11.05.2011 r.);
  • Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze i Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych (29.04.2009 r.);
  • Gmina Miasto Świdnica (19.02.2009 r.);
  • Uzdrowisko „Szczawno-Jedlina” S.A. (30.01.2009 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr Alfreda Sokołowskiego w Wałbrzychu (20.01.2009 r.);
  • Gmina Walim (27.03.2013 r.);
  • Sudecki Związek Pracodawców (23.01.2014 r.);
  • Spółdzielnia Mieszkaniowa „Podzamcze” (19.03.2014 r.);
  • Fundacja „MUSEION” (19.03.2014 r.);
  • Wałbrzyskie Zakłady Koksownicze „Victoria” S.A. (29.09.2014 r.);
  • Gmina Boguszów-Gorce (12.11.2014 r.);
  • Tesco Polska sp. Z o.o. (5.11.2014 r.) - list intencyjny;
  • Marrodent Sp. Z.o. z siedzibą w Bielsku Białej (18.02.2015 r.);
  • Dom Seniora „Rusinowa” (9.03.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych – PWSZ AS – Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” (7.10.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy pomiędzy Toyota Manufacturing Poland – Fundacją Edukacji Europejskiej – PWSZ AS (15.10.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr A. Sokołowskiego (2.12.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital Ginekologiczno-Położniczy im. E. Biernackiego w Wałbrzychu (7.12.2015 r.);
  • SP ZOZ Regionalnym Szpitalem Specjalistycznym „Latawiec” w Świdnicy;
  • Stowarzyszenie Rzemiosło Innowacyjne z siedzibą w Opolu (17.02.2016 r.);
  • Pogotowie Ratunkowe w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Urząd Miasta Wałbrzycha (30.06.2016 r.);
  • Zakład Opieki Zdrowotnej „Przychodnia Krzysztof” (30.06.2016 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych i Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” w Wałbrzychu (16.11.2016 r.);
  • Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Wałbrzychu (22.02.2017 r.);
  • Mando Corporation Poland Sp. z o.o. w Wałbrzychu (8.03.2017 r.);
  • Mineral Polska Sp. z o.o., Oddział EE w Czarnym Borze (15.03.2017 r.);
  • Fundacja „Czemu Nie?!” (24.03.2017 r.);
  • NSK Steering Systems Europe (Polska) Sp. z.o.o. w Wałbrzychu (05.04.2017 r.);
  • RONAL Polska Sp. z o.o. w Wałbrzychu (19.05.2017 r.);
  • Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Wałbrzychu (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne - Oddział Wałbrzych (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej - Oddział Wałbrzych (09.10.2017 r.);
  • Dolnośląska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (12.02.2018 r).

Uczelnia


Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Angelusa Silesiusa w Wałbrzychu

Baza dydaktyczna Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Angelusa Silesiuisa w Wałbrzychu (PWSZ AS w Wałbrzychu) składa się z trzech, w pełni wyposażonych i przystosowanych do prowadzenia zajęć dydaktycznych, budynków zlokalizowanych przy:

  • ul. Zamkowej 4 (gmach główny uczelni, budynek A),
  • ul. Piotra Skargi 14a (budynek B),
  • ul. Piotra Skargi 14a (sala Auditorium Novum, budynek C).

Budynki usytuowane są w bezpośrednim sąsiedztwie, w centrum miasta Wałbrzycha. Gmach dawnego Pałacu Czettritzów (bud. A) o powierzchni użytkowej – 3.316 m2, poddany (w 2004 r.) kompleksowej renowacji, otoczony jest zabytkowym parkiem (o powierzchni 4 ha) na terenie, którego studenci spędzają swój wolny czas. Uczelnia dysponuje miejscami parkingowymi.

Więcej informacji tutaj.