POLITYKA PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES NA STRONIE PWSZ.COM.PL


Informacja

Jako Administrator Twoich danych osobowych, które przetwarzamy poprzez naszą stronę internetową zapewniamy, iż dokładamy wszelkich starań, by przetwarzanie to odbywało się z poszanowaniem prywatności osób, których dane dotyczą oraz dbałością o bezpieczeństwo przetwarzanych danych.
Zapewniamy, że stosujemy środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych odpowiednią do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpieczamy dane przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem z naruszeniem ustawy oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.
Akceptując niniejszą Politykę prywatności wyrażasz zgodę na zasady przetwarzania swoich danych osobowych w związku z korzystaniem z naszej strony internetowej, opisane w niniejszej Polityce prywatności.


Definicje

Ilekroć w Polityce Prywatności mowa o:

  1. Administratorze -rozumie się przez to Państwową Wyższą Szkołę Zawodową im. Angelusa Silesiusa z siedzibą w Wałbrzychu, ul. Zamkowa 4, kod pocztowy 58-300 Wałbrzych, adres e-mail: pwsz@pwsz.com.pl, tel. + 48 74 641 92 00, zwany dalej
    PWSZ, reprezentowana przez prof. nadzw. dr. hab. Piotra Jurka- Rektora.
  1. Danych Osobowych – rozumie się przez to informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. Możliwa do zidentyfikowania osoba fizyczna to osoba, którą można bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować;
  2. Oprogramowaniu – rozumie się przez to przeglądarki internetowe z których może korzystać Użytkownik, w celu korzystania ze strony internetowej;
  3. Przetwarzaniu Danych Osobowych – rozumie się przez to operację lub zestaw operacji wykonywanych na danych osobowych lub zestawach danych osobowych w sposób zautomatyzowany lub niezautomatyzowany, taką jak zbieranie, utrwalanie, organizowanie, porządkowanie, przechowywanie, adaptowanie lub modyfikowanie, pobieranie, przeglądanie, wykorzystywanie, ujawnianie poprzez przesłanie, rozpowszechnianie lub innego rodzaju udostępnianie, dopasowywanie lub łączenie, ograniczanie, usuwanie lub niszczenie;
  4. Strona internetowa – rozumie się przez to stronę internetową działającą pod adresem: www.pwsz.com.pl;
  5. Urządzeniu – rozumie się przez to elektroniczne Urządzenie za pośrednictwem, którego Użytkownik uzyskuje dostęp do Serwisu.
  6. Użytkowniku – rozumie się przez to osobę, która korzysta ze strony;
  7. Plikach Cookies (tzw. ciasteczka) – rozumie się przez to małe pliki tekstowe, wysyłane przez stronę, zapisywane na urządzeniu Użytkownika,  niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony, używane m.in. do identyfikacji i zliczania przeglądarek i urządzeń używanych do odwiedzania strony.


Zasady przetwarzania Danych Osobowych

  1. Dane osobowe Użytkowników będą przetwarzane przez Administratora w celu kontaktu z Użytkownikiem, a także dla celów statystycznych.
  2. Podstawą prawną przetwarzania danych będą art. 6 ust. 1 lit. a i lit. f RODO, tj. zgoda Użytkownika i prawnie uzasadniony interes Administratora- w odniesieniu do przetwarzania danych osobowych dla celów kontaktu między Użytkownikiem a Administratorem i celów statystycznych związanych z badaniem ruchu internetowego na stronie, dla oceny zainteresowania usługami oraz treściami zamieszczanymi na tronie oraz ulepszaniem jej zawartości.
  3. Podanie Danych Osobowych jest dobrowolne.
  4. Administrator przetwarza lub może przetwarzać następujące dane osobowe Użytkownika, które Użytkownik podaje dobrowolnie podczas wypełniania formularza:
    1. nazwisko i imię,
    2. adres e-mail,
    3. numer telefonu,
    4. inne dane zamieszczone dobrowolnie przez Użytkownika.
  1. Odbiorcami danych osobowych są osoby upoważnione przez Administratora do przetwarzania danych, współpracujące z Administratorem, w ramach wykonywania swoich obowiązków, podmioty którym Administrator zleca wykonanie czynności, z którymi wiąże się konieczność przetwarzania danych (podmioty przetwarzające), takie jak dostawcy usług teleinformatycznych, internetowych, księgowych i marketingowych, a także organy administracji publicznej lub organy wymiaru sprawiedliwości, jeśli Administrator będzie zobowiązany dane te przekazać na podstawie przepisów prawa.
  2. Administrator oświadcza, że w ramach przetwarzania danych osobowych w celach statystycznych może wykorzystywać narzędzia przeznaczone do analizy ruchu na stronie, takie jak Google Analytics oraz inne podobne.
  1. Administrator uwzględniając stan wiedzy technicznej, koszt wdrażania oraz charakter, zakres, kontekst i cele przetwarzania oraz ryzyko naruszenia praw lub wolności osób fizycznych o różnym prawdopodobieństwie wystąpienia i wadze zagrożenia, wdraża odpowiednie środki techniczne i organizacyjne, aby zapewnić stopień bezpieczeństwa odpowiadający temu ryzyku.
  2. Administrator zapewnia także regularne ocenianie skuteczności środków technicznych i organizacyjnych mających zapewnić bezpieczeństwo przetwarzania danych osobowych.


Prawa użytkowników

  1. Użytkownikowi przysługuje:

a) prawo dostępu do treści swoich danych osobowych, czyli prawo do uzyskania potwierdzenia czy Administrator przetwarza dane oraz informacji dotyczących takiego przetwarzania,

b) prawo do sprostowania danych, jeżeli dane przetwarzane przez Administratora są nieprawidłowe lub niekompletne,

c) prawo żądania od Administratora usunięcia danych,

d) prawo żądania od Administratora ograniczenia przetwarzania danych,

e) prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych na podstawie uzasadnionego interesu Administratora,

f) prawo do przeniesienia danych do innego administratora danych,

  1. Prawa wymienione w powyższych punktach można zrealizować bezpośrednio poprzez kontakt z Inspektorem Ochrony Danych Osobowych (IOD@pwsz.com.pl ) lub przez kontakt z PWSZ ( pwsz@pwsz.com.pl )

h) prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeśli przetwarzanie danych osobowych jej dotyczących przez Administratora narusza przepisy unijnego rozporządzenia RODO.

  1. Realizacja uprawnień, o których mowa w pkt h) może odbywać się poprzez uprzednie pisemne wskazanie swoich żądań przesłane na adres Administratora.


Pliki cookies

  1. Administrator za pośrednictwem strony wykorzystuje Pliki Cookies.
  2. Na stronie stosowane są dwa zasadnicze rodzaje Plików Cookies:
    1. sesyjne – są to pliki tymczasowe, które przechowywane są w urządzeniu Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony lub wyłączenia oprogramowania;
    2. stałe – są to pliki przechowywane w urządzeniu Użytkownika przez określony w parametrach Plików Cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  3. Na stronie mogą być stosowane wszystkie lub niektóre z następujących rodzajów Plików Cookies:
    1. „niezbędne”, które umożliwiają korzystanie z usług dostępnych w ramach strony,
    2. „wydajnościowe”, które umożliwiają zbieranie informacji o sposobie korzystania ze strony internetowej;
    3. „funkcjonalne”, które umożliwiają zachowanie wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. poprzez język, rozmiar czcionki, wyglądu strony internetowej.
  4. Pliki Cookies wykorzystywane są w celu:
    1. dostosowania zawartości strony do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji jej korzystania; w szczególności umożliwia to rozpoznanie i wyświetlenie strony na urządzeniu Użytkownika, dostosowaną do jego indywidualnych preferencji;
    2. tworzenie statystyk, które wspierają obserwację korzystania ze strony przez Użytkowników, co wpływa na ulepszenie jej struktury i treści.
  5. Stosowane na stronie rozwiązania są bezpieczne dla urządzeń Użytkowników.


Postanowienia końcowe

  1. Na stronie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych. Takie strony internetowe działają niezależnie od Administratora i nie są w żaden sposób przez niego nadzorowane. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi Użytkownik powinien się zapoznać.
  2. Administrator zastrzega sobie prawo zmiany niniejszej Polityki Prywatności.
  3. O wszelkich zmianach Polityki Prywatności Użytkownicy będą informowani na stronie poprzez okienko informacyjne.
  4. Pytania, uwagi i prośby związane z niniejszą Polityką prywatności prosimy wysyłać drogą e-mailową na adres e-mail: IOD@pwsz.com.pl.

 

Dla kandydata


Uwaga, ważne terminy REKRUTACJI na studia na kierunki rozpoczynające kształcenie od semestru letniego roku akademickiego 2018/2019 (LOGISTYKA II stopnia)!
14.01.2019-12.02.2019obowiązkowa elektroniczna rejestracja kandydatów na studia (LOGISTYKA II stopnia)
do 13.02.2019 przyjmowanie od kandydatów dokumentów (pok. 25)
14.02.2019 – ogłoszenie wyników rekrutacji

Prosimy o zapoznanie się z warunkami rekrutacji.

Odpłatna usługa edukacyjna  „potwierdzania efektów uczenia się zdobytych  poza formalną edukacją” (art. 2, ust. 1, p. 180,  Nowelizacji Ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym  - Dz. U. z 11 lipca 2014, poz. 1198).

Efekty uczenia się:
to zasób wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych uzyskiwanych zarówno w procesie kształcenia w systemie studiów, jak i w procesie uczenia się poza systemem studiów.

Zadania uczelni:

  • stwierdzenie - na podstawie jednoznacznych dowodów oraz w trybie jasnych procedur - czy i w jakim stopniu dorosła osoba, która nie ukończyła formalnego procesu kształcenia, opanowała określone efekty uczenia się, właściwe dla określonego procesu edukacji formalnej;
  • przyznanie punktów ECTS potwierdzających opanowanie tych efektów na określonym poziomie i profilu kształcenia w danej szkole wyższej (nie więcej niż 50%)

 

Efekty uczenia się mogą zostać potwierdzone:

  1. Osobie, która ubiega się o przyjęcie na:
    a) studia pierwszego stopnia i posiada świadectwo dojrzałości oraz co najmniej pięć lat doświadczenia zawodowego;
    b) studia drugiego stopnia, po ukończeniu studiów pierwszego stopnia z tytułem zawodowym licencjata/inżyniera lub równorzędnym, i co najmniej trzyletnim doświadczeniem zawodowym;
    c) kolejny kierunek studiów pierwszego lub drugiego stopnia, gdy osoba posiada tytuł zawodowy magistra lub równorzędny, i co najmniej dwa lata doświadczenia zawodowego.
  2. Na studia pierwszego stopnia, drugiego stopnia bądź kolejny kierunek studiów pierwszego lub drugiego stopnia mogą ubiegać się również absolwenci kolegiów nauczycielskich, nauczycielskich kolegiów języków obcych oraz kolegiów pracowników służb społecznych. W tych przypadkach nie jest wymagane spełnienie warunku pięcioletniego doświadczenia zawodowego.

W roku akademickim 2018/2019 efekty uczenia się – zdobyte w systemie edukacji formalnej, pozaformalnej i nieformalnej - mogą zostać potwierdzone kandydatom, którzy ubiegają się o przyjęcie na kierunki:

- administracja, studia pierwszego i drugiego stopnia,
- logistyka pierwszego stopnia,
- filologia.

Szczegółowe informacje:

Uchwała nr 34/2015 Senatu PWSZ AS w Wałbrzychu z dnia 10 czerwca 2015 roku w sprawie wprowadzenia Regulaminu organizacji procesu potwierdzania efektów uczenia się: http://www.bip.pwsz.com.pl/?app=uchwaly&nid=1289&y=2015

Zarządzenia Rektora:

rok akademicki 2015/2016: http://www.bip.pwsz.com.pl/?bip_id=1321&cid=101&q=walidacji
rok akademicki 2016/2017: http://www.bip.pwsz.com.pl/?bip_id=1414&cid=102&q=walidacji
rok akademicki 2017/2018: http://www.bip.pwsz.com.pl/?cid=107&bip_id=1644
rok akademicki 2018/2019: http://www.bip.pwsz.com.pl/?cid=110&bip_id=1896

Kontakt:

Dział Nauczania i Spraw Studenckich
Ul. Zamkowa 4, pokój nr 25, 27
rekrutacja@pwsz.com.pl
tel. (+48) 74 641 92 03, 74 641 92 04, 74 641 92 08, 74 641 92 25, 74 641 92 05

Dział Nauczania i Spraw Studenckich
ul. Zamkowa 4, pokój nr 25, 27
rekrutacja@pwsz.com.pl
tel. (+48) 74 641-92-03,  74 641-92-04,  74 641-92-08, 74 641-92-25,  74 641-92-05

 

Baza dydaktyczna Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Angelusa Silesiuisa w Wałbrzychu (PWSZ AS w Wałbrzychu) składa się z trzech, w pełni wyposażonych i przystosowanych do prowadzenia zajęć dydaktycznych, budynków zlokalizowanych przy:

  • ul. Zamkowej 4 (gmach główny uczelni, budynek A),
  • ul. Piotra Skargi 14a (budynek B),
  • ul. Piotra Skargi 14a (sala Auditorium Novum, budynek C).

Budynki usytuowane są w bezpośrednim sąsiedztwie, w centrum miasta Wałbrzycha. Gmach dawnego Pałacu Czettritzów (bud. A) o powierzchni użytkowej – 3.316 m2, poddany (w 2004 r.) kompleksowej renowacji, otoczony jest zabytkowym parkiem (o powierzchni 4 ha) na terenie, którego studenci spędzają swój wolny czas. Uczelnia dysponuje miejscami parkingowymi.

Więcej informacji tutaj.

Warto sprawdzić

Wszyscy studenci przyjęci na I rok studiów prowadzonych w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Angelusa Silesiusa  (stacjonarne i niestacjonarne) otrzymają ELS - elektroniczną legitymację studencką.

Zgodnie z zarządzeniem Rektora nr 8/2017 z 22 marca 2017 r. opłata za wydanie elektronicznej legitymacji studenckiej wynosi 17 zł.

Wpłaty za legitymację należy wnosić na konto Uczelni
Bank: Alior Bank 98 2490 0005 0000 4600 8764 0393

Dodatkowe informacje:
tel. 74 641 92 03
tel. 74 641 92 04
tel. 74 641 92 05

Działalność studencka

Samorząd Studencki istnieje od 1999 roku. Jego celem jest reprezentowanie interesów studentów PWSZ. Głównym zadaniem  jest dbałość o prawa i przywileje studentów, organizacja imprez kulturalno-rozrywkowych, rozwiązywanie wszelkich problemów braci studenckiej. Samorząd czynnie współuczestniczy w zarządzaniu Uczelnią, współdecydując w sprawach bezpośrednio dotyczących studentów oraz reprezentując Szkołę na zewnątrz (np. podczas Juvenaliów) i dbając o jej wizerunek. Opiniuje również przyznawanie stypendiów naukowych, socjalnych oraz wyróżnień za działalność na rzecz uczelni. Samorząd współpracuje z uczelnianym pismem „Humanistyczna Jazda” oraz licznymi organizacjami. Jest obecny właściwie we wszystkich dziedzinach życia uczelni. Cykliczne imprezy studenckie, takie jak otrzęsiny, połowinki, juwenalia, organizowane są przez Samorząd. W klubie studenckim, znajdującym się na terenie PWSZ AS, odbywają się kameralne wieczorki artystyczne oraz spotkania autorskie.

Skład Samorządu Studenckiego

Przewodnicząca: Patryk Stępień Zastępca przewodniczącego: Ada Kwiatkowska, Paweł Rakowski,   Sekretarz: Szymon Więcek Skarbnik: Krzysztof Janczak

Członkowie Samorządu czekają na studentów w s. 315

(III piętro, budynek "A" przy ul. Zamkowej 4)

 Kontakt:  samorzad@pwsz.com.pl

„Humanistyczna Jazda” – to samodzielnie tworzone i wydawane przez naszych studentów pismo, które już od lat pięciu jest integralną częścią życia studenckiego. Prawdopodobnie duży wpływ na jej pozycję na naszej uczelni ma polonistyczna tradycja. To właśnie spora grupa zapaleńców z polonistyki pięć lat temu powołała gazetę, nadając jej niepowtarzalną formę. „Humanistyczna Jazda” to pismo uczelniane, kolportowane w murach naszej uczelni i centrach studenckiego życia, docierające nie tylko do żaków, ale również kadry profesorskiej (która często z wypiekami czyta nasze artykuły). Od ponad roku ta niezależna gazeta studencka dociera też do mieszkańców Wałbrzycha za sprawą specjalnej wkładki w „30 minutach”. Dzięki temu jesteśmy obecni i rozpoznawalni w całym mieście, a nasze teksty poznają osoby, które nie mają nic wspólnego z uczelnią. Gazeta stwarza możliwość sprawdzenia nie tylko dziennikarskiego pióra studentów, ale również umożliwia im debiut literacki czy poetycki. Na łamach „Humanistycznej Jazdy” debatujemy o rzeczach poważnych i tych mniej poważnych, ale zawsze o tych, które nas bezpośrednio dotyczą i interesują. Krytykujemy otaczającą nas rzeczywistość i staramy się pokazać, że mamy pomysły na rozwiązanie kilku jej problemów. Piszemy o wydarzeniach, które miały miejsce w naszej uczelni, dzielimy się przemyśleniami na tematy ważne dla nas, robimy wywiady z politykami, naukowcami, ludźmi zaangażowanymi w życie kulturalne naszego regionu. Najwięcej jednak uwagi poświęcamy zawsze studentom i ich problemom czy troskom. Wyróżnia nas interesująca szata graficzna, ciekawe zdjęcia, różnorodna tematyka, a także spore grono redakcyjne.

Jesteśmy organizacją studencką zrzeszającą osoby, które chcą nauczyć się tego, czego nie poznają na wykładach, laboratoriach czy seminariach. Pracę dla telewizji traktujemy jako niezłą zabawę poprzez którą możemy rozwijać swoje zainteresowania, pogłębiać swoją wiedzę i poznawać ciekawych ludzi. Naszymi odbiorcami są głównie studenci i mieszkańcy Wałbrzycha, gdyż nasze programy są emitowane w wałbrzyskich sieciach kablowych. Liczba osób oglądających nasze programy jest zatem wysoka i mobilizuje nas do rzetelnego działania. Jest to publiczność wymagająca, dlatego staramy się, by nasze programy były interesujące pod względem merytorycznym, a także jak najlepiej wykonane od strony technicznej. Wyposażenie naszego studia na tle innych telewizji w Wałbrzychu jest dobre, co pokazują nasze emitowane programy. Kształcimy się zarówno w zakresie montażu liniowego jak i nieliniowego, operatorskim, dźwiękowym i redakcyjnym. Ciągle brakuje nam rąk do pracy więc jeśli chcesz przeżyć fascynującą przygodę, a przy okazji nauczyć się mnóstwa ciekawych rzeczy dołącz do nas. Szczególnie poszukujemy osób gotowych do pracy w charakterze redaktorów informacji prasowych. Nasze zebrania odbywają się we wtorki i czwartki od godziny 16:30. Zapraszamy.

Kontakt: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Angelusa Silesiusa ul. Zamkowa 4, 58-300 Wałbrzych zamkowatv@pwsz.com.pl

Dla kandydata


Odpłatna usługa edukacyjna  „potwierdzania efektów uczenia się zdobytych  poza formalną edukacją” (art. 2, ust. 1, p. 180,  Nowelizacji Ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym  – Dz. U. z 11 lipca 2014, poz. 1198).

Efekty uczenia się:
to zasób wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych uzyskiwanych zarówno w procesie kształcenia w systemie studiów, jak i w procesie uczenia się poza systemem studiów.

Zadania uczelni:

  • stwierdzenie – na podstawie jednoznacznych dowodów oraz w trybie jasnych procedur – czy i w jakim stopniu dorosła osoba, która nie ukończyła formalnego procesu kształcenia, opanowała określone efekty uczenia się, właściwe dla określonego procesu edukacji formalnej;
  • przyznanie punktów ECTS potwierdzających opanowanie tych efektów na określonym poziomie i profilu kształcenia w danej szkole wyższej (nie więcej niż 50%)

 

Efekty uczenia się mogą zostać potwierdzone:

  1. Osobie, która ubiega się o przyjęcie na:
    a) studia pierwszego stopnia i posiada świadectwo dojrzałości oraz co najmniej pięć lat doświadczenia zawodowego;
    b) studia drugiego stopnia, po ukończeniu studiów pierwszego stopnia z tytułem zawodowym licencjata/inżyniera lub równorzędnym, i co najmniej trzyletnim doświadczeniem zawodowym;
    c) kolejny kierunek studiów pierwszego lub drugiego stopnia, gdy osoba posiada tytuł zawodowy magistra lub równorzędny, i co najmniej dwa lata doświadczenia zawodowego.
  2. Na studia pierwszego stopnia, drugiego stopnia bądź kolejny kierunek studiów pierwszego lub drugiego stopnia mogą ubiegać się również absolwenci kolegiów nauczycielskich, nauczycielskich kolegiów języków obcych oraz kolegiów pracowników służb społecznych. W tych przypadkach nie jest wymagane spełnienie warunku pięcioletniego doświadczenia zawodowego.

W roku akademickim 2018/2019 efekty uczenia się – zdobyte w systemie edukacji formalnej, pozaformalnej i nieformalnej – mogą zostać potwierdzone kandydatom, którzy ubiegają się o przyjęcie na kierunki:

– administracja, studia pierwszego i drugiego stopnia,
– logistyka pierwszego stopnia,
– filologia.

Szczegółowe informacje:

Uchwała nr 34/2015 Senatu PWSZ AS w Wałbrzychu z dnia 10 czerwca 2015 roku w sprawie wprowadzenia Regulaminu organizacji procesu potwierdzania efektów uczenia się: http://www.bip.pwsz.com.pl/?app=uchwaly&nid=1289&y=2015

Zarządzenia Rektora:

rok akademicki 2015/2016: http://www.bip.pwsz.com.pl/?bip_id=1321&cid=101&q=walidacji
rok akademicki 2016/2017: http://www.bip.pwsz.com.pl/?bip_id=1414&cid=102&q=walidacji
rok akademicki 2017/2018: http://www.bip.pwsz.com.pl/?cid=107&bip_id=1644
rok akademicki 2018/2019: http://www.bip.pwsz.com.pl/?cid=110&bip_id=1896

Kontakt:

Dział Nauczania i Spraw Studenckich
Ul. Zamkowa 4, pokój nr 25, 27
rekrutacja@pwsz.com.pl
tel. (+48) 74 641 92 03, 74 641 92 04, 74 641 92 08, 74 641 92 25, 74 641 92 05

Dział Nauczania i Spraw Studenckich
ul. Zamkowa 4, pokój nr 25, 27
rekrutacja@pwsz.com.pl
tel. (+48) 74 641-92-03,  74 641-92-04,  74 641-92-08, 74 641-92-25,  74 641-92-05

 

Baza dydaktyczna Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Angelusa Silesiuisa w Wałbrzychu (PWSZ AS w Wałbrzychu) składa się z trzech, w pełni wyposażonych i przystosowanych do prowadzenia zajęć dydaktycznych, budynków zlokalizowanych przy:

  • ul. Zamkowej 4 (gmach główny uczelni, budynek A),
  • ul. Piotra Skargi 14a (budynek B),
  • ul. Piotra Skargi 14a (sala Auditorium Novum, budynek C).

Budynki usytuowane są w bezpośrednim sąsiedztwie, w centrum miasta Wałbrzycha. Gmach dawnego Pałacu Czettritzów (bud. A) o powierzchni użytkowej – 3.316 m2, poddany (w 2004 r.) kompleksowej renowacji, otoczony jest zabytkowym parkiem (o powierzchni 4 ha) na terenie, którego studenci spędzają swój wolny czas. Uczelnia dysponuje miejscami parkingowymi.

Więcej informacji tutaj.

Warto sprawdzić

Wszyscy studenci przyjęci na I rok studiów prowadzonych w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Angelusa Silesiusa  (stacjonarne i niestacjonarne) otrzymają ELS – elektroniczną legitymację studencką.

Zgodnie z zarządzeniem Rektora nr 8/2017 z 22 marca 2017 r. opłata za wydanie elektronicznej legitymacji studenckiej wynosi 17 zł.

Wpłaty za legitymację należy wnosić na konto Uczelni
Bank: Alior Bank 98 2490 0005 0000 4600 8764 0393

Dodatkowe informacje:
tel. 74 641 92 03
tel. 74 641 92 04
tel. 74 641 92 05

Działalność studencka

Samorząd Studencki istnieje od 1999 roku. Jego celem jest reprezentowanie interesów studentów PWSZ. Głównym zadaniem  jest dbałość o prawa i przywileje studentów, organizacja imprez kulturalno-rozrywkowych, rozwiązywanie wszelkich problemów braci studenckiej. Samorząd czynnie współuczestniczy w zarządzaniu Uczelnią, współdecydując w sprawach bezpośrednio dotyczących studentów oraz reprezentując Szkołę na zewnątrz (np. podczas Juvenaliów) i dbając o jej wizerunek. Opiniuje również przyznawanie stypendiów naukowych, socjalnych oraz wyróżnień za działalność na rzecz uczelni. Samorząd współpracuje z uczelnianym pismem „Humanistyczna Jazda” oraz licznymi organizacjami. Jest obecny właściwie we wszystkich dziedzinach życia uczelni. Cykliczne imprezy studenckie, takie jak otrzęsiny, połowinki, juwenalia, organizowane są przez Samorząd. W klubie studenckim, znajdującym się na terenie PWSZ AS, odbywają się kameralne wieczorki artystyczne oraz spotkania autorskie.

Skład Samorządu Studenckiego

Przewodnicząca: Patryk Stępień Zastępca przewodniczącego: Ada Kwiatkowska, Paweł Rakowski,   Sekretarz: Szymon Więcek Skarbnik: Krzysztof Janczak

Członkowie Samorządu czekają na studentów w s. 315

(III piętro, budynek "A" przy ul. Zamkowej 4)

 Kontakt:  samorzad@pwsz.com.pl

„Humanistyczna Jazda” – to samodzielnie tworzone i wydawane przez naszych studentów pismo, które już od lat pięciu jest integralną częścią życia studenckiego. Prawdopodobnie duży wpływ na jej pozycję na naszej uczelni ma polonistyczna tradycja. To właśnie spora grupa zapaleńców z polonistyki pięć lat temu powołała gazetę, nadając jej niepowtarzalną formę. „Humanistyczna Jazda” to pismo uczelniane, kolportowane w murach naszej uczelni i centrach studenckiego życia, docierające nie tylko do żaków, ale również kadry profesorskiej (która często z wypiekami czyta nasze artykuły). Od ponad roku ta niezależna gazeta studencka dociera też do mieszkańców Wałbrzycha za sprawą specjalnej wkładki w „30 minutach”. Dzięki temu jesteśmy obecni i rozpoznawalni w całym mieście, a nasze teksty poznają osoby, które nie mają nic wspólnego z uczelnią. Gazeta stwarza możliwość sprawdzenia nie tylko dziennikarskiego pióra studentów, ale również umożliwia im debiut literacki czy poetycki. Na łamach „Humanistycznej Jazdy” debatujemy o rzeczach poważnych i tych mniej poważnych, ale zawsze o tych, które nas bezpośrednio dotyczą i interesują. Krytykujemy otaczającą nas rzeczywistość i staramy się pokazać, że mamy pomysły na rozwiązanie kilku jej problemów. Piszemy o wydarzeniach, które miały miejsce w naszej uczelni, dzielimy się przemyśleniami na tematy ważne dla nas, robimy wywiady z politykami, naukowcami, ludźmi zaangażowanymi w życie kulturalne naszego regionu. Najwięcej jednak uwagi poświęcamy zawsze studentom i ich problemom czy troskom. Wyróżnia nas interesująca szata graficzna, ciekawe zdjęcia, różnorodna tematyka, a także spore grono redakcyjne.

Jesteśmy organizacją studencką zrzeszającą osoby, które chcą nauczyć się tego, czego nie poznają na wykładach, laboratoriach czy seminariach. Pracę dla telewizji traktujemy jako niezłą zabawę poprzez którą możemy rozwijać swoje zainteresowania, pogłębiać swoją wiedzę i poznawać ciekawych ludzi. Naszymi odbiorcami są głównie studenci i mieszkańcy Wałbrzycha, gdyż nasze programy są emitowane w wałbrzyskich sieciach kablowych. Liczba osób oglądających nasze programy jest zatem wysoka i mobilizuje nas do rzetelnego działania. Jest to publiczność wymagająca, dlatego staramy się, by nasze programy były interesujące pod względem merytorycznym, a także jak najlepiej wykonane od strony technicznej. Wyposażenie naszego studia na tle innych telewizji w Wałbrzychu jest dobre, co pokazują nasze emitowane programy. Kształcimy się zarówno w zakresie montażu liniowego jak i nieliniowego, operatorskim, dźwiękowym i redakcyjnym. Ciągle brakuje nam rąk do pracy więc jeśli chcesz przeżyć fascynującą przygodę, a przy okazji nauczyć się mnóstwa ciekawych rzeczy dołącz do nas. Szczególnie poszukujemy osób gotowych do pracy w charakterze redaktorów informacji prasowych. Nasze zebrania odbywają się we wtorki i czwartki od godziny 16:30. Zapraszamy.

Kontakt: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Angelusa Silesiusa ul. Zamkowa 4, 58-300 Wałbrzych zamkowatv@pwsz.com.pl

Instytut Przyrodniczo-Techniczny


Instytut Przyrodniczo-Techniczny

Sekretariat:
mgr Marzena Łukiewicz
ul. Zamkowa 4,
pok. 111,
58-300 Wałbrzych,
tel. 74 641 92 13

Napisz do nas
ipt@pwsz.com.pl

Czynny: wtorek - piątek 9.00-15.00 (w sobotę w czasie zjazdów 7:30-13:30)

Dyrektor Instytutu: dr Beata Detyna
e-mail: bdetyna@pwsz.com.pl
Tel. 74 641 92 12

Zastępca Dyrektora Instytutu: dr Małgorzata Wiszniowska (Architektura wnętrz)
email:  mwiszniowska@pwsz.com.pl
Tel. 74 641 92 12

Zastępca Dyrektora Instytutu: mgr Kazimiera Marzec (Bezpieczeństwo i higiena pracy)
email: kmarzec@pwsz.com.pl

Tel. 74 641 92 12

Zastępca Dyrektora Instytutu: dr Agnieszka Mroczek-Czetwertyńska (Logistyka)
email: amroczek-czetwertynska@pwsz.com.pl
Tel. 74 641 92 12


Kierunki studiów:

Studia I stopnia

  • Architektura wnętrz
  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Logistyka

Studia II stopnia

  • Logistyka

eordo-omis-logo

Internetowy dostęp do zasobów Uczelni

Bezpłatny dostęp do oprogramowania firmy Microsoft

www.pwsz.com.pl/ipt-imagine

Współpraca z otoczeniem społeczno - gospodarczym – podpisane porozumienia Uczelnie:
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu (23.01.2014 r.);
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (23.01.2013);
  • DPFA Hochschule Sachsen (Niemcy) (25.04.2012);
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (11.03.2010);
  • Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu (03.12.2008 r.);
  • Uniwersytet Wrocławski (25.11.2008 r.);
  • Wyższa Szkoła Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu (16.04.2007 r.);
  • Państwowy Uniwersytet im. Janki Kupały w Grodnie (03.01.2007 r.);
  • Tulski Państwowy Pedagogiczny Uniwersytet im. L.N. Tołstoja;
Szkoły ponadgimnazjalne:
  • Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalny nr 1 w Środzie Śląskiej (25.04.2012 r.)
  •  Zespół Szkół Handlowych i Usługowych im. Jana Kochanowskiego w Bolesławcu (25.04.2012 r.);
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 10 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 4 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Politechnicznych „Energetyk” w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Powiatowy Zespół Szkół im. Władysława Reymonta w Obornikach Śląskich (Technikum Architektury Krajobrazu) (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Mokrzeszowie (16..03.2011 r.);
  • Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy Zdroju (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół w Głuszycy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 5 im. Maksymiliana Tytusa Hubera w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Budowlanych im. Wojska Polskiego w Legnicy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. 29 Pułku Piechoty 2 Armii Wojska Polskiego w Kamiennej Górze (27.03.2013 r.);
  • Zespół Szkolno-Przedszkolnym nr 2 im. Kornela Makuszyńskiego w Wałbrzychu (21.05.2014 r.);
  • Publiczna Szkoła Zawodowa nr 2 im. Orła Białego w Wałbrzychu (14.06.2017 r.).
  • Zespół Szkół im. Marii Skłodowskiej-Curie (ZS), z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (14.03.2018 r.).
Przedsiębiorstwa i instytucje:
  • Muzeum w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Teatrem Lalki i Aktora w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna „Biblioteka pod Atlantami” w Wałbrzychu (6.06.2012);
  • Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Centrum Stomatologii „STOMAX” Sp. z o.o. (29.02.2012 r.);
  • Filharmonia Sudecka w Wałbrzychu (11.01.2012 r.);
  • Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu (8 czerwca 2011 r.);
  • Sudecki Inkubator Przedsiębiorczości – Forum Aktywności Lokalnej (11.05.2011 r.);
  • Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze i Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych (29.04.2009 r.);
  • Gmina Miasto Świdnica (19.02.2009 r.);
  • Uzdrowisko „Szczawno-Jedlina” S.A. (30.01.2009 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr Alfreda Sokołowskiego w Wałbrzychu (20.01.2009 r.);
  • Gmina Walim (27.03.2013 r.);
  • Sudecki Związek Pracodawców (23.01.2014 r.);
  • Spółdzielnia Mieszkaniowa „Podzamcze” (19.03.2014 r.);
  • Fundacja „MUSEION” (19.03.2014 r.);
  • Wałbrzyskie Zakłady Koksownicze „Victoria” S.A. (29.09.2014 r.);
  • Gmina Boguszów-Gorce (12.11.2014 r.);
  • Tesco Polska sp. Z o.o. (5.11.2014 r.) - list intencyjny;
  • Marrodent Sp. Z.o. z siedzibą w Bielsku Białej (18.02.2015 r.);
  • Dom Seniora „Rusinowa” (9.03.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych – PWSZ AS – Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” (7.10.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy pomiędzy Toyota Manufacturing Poland – Fundacją Edukacji Europejskiej – PWSZ AS (15.10.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr A. Sokołowskiego (2.12.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital Ginekologiczno-Położniczy im. E. Biernackiego w Wałbrzychu (7.12.2015 r.);
  • SP ZOZ Regionalnym Szpitalem Specjalistycznym „Latawiec” w Świdnicy;
  • Stowarzyszenie Rzemiosło Innowacyjne z siedzibą w Opolu (17.02.2016 r.);
  • Pogotowie Ratunkowe w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Urząd Miasta Wałbrzycha (30.06.2016 r.);
  • Zakład Opieki Zdrowotnej „Przychodnia Krzysztof” (30.06.2016 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych i Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” w Wałbrzychu (16.11.2016 r.);
  • Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Wałbrzychu (22.02.2017 r.);
  • Mando Corporation Poland Sp. z o.o. w Wałbrzychu (8.03.2017 r.);
  • Mineral Polska Sp. z o.o., Oddział EE w Czarnym Borze (15.03.2017 r.);
  • Fundacja „Czemu Nie?!” (24.03.2017 r.);
  • NSK Steering Systems Europe (Polska) Sp. z.o.o. w Wałbrzychu (05.04.2017 r.);
  • RONAL Polska Sp. z o.o. w Wałbrzychu (19.05.2017 r.);
  • Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Wałbrzychu (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne - Oddział Wałbrzych (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej - Oddział Wałbrzych (09.10.2017 r.);
  • Dolnośląska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (12.02.2018 r).

Instytut Humanistyczny


Instytut Humanistyczny

Sekretariat:
Jolanta Łukomska
ul. Piotra Skargi 14a,
pok. 101,
58-300 Wałbrzych,
Tel. 74 641 92 50
e-mail: filologia@pwsz.com.pl
pedagogika@pwsz.com.pl

Czynny: wtorek-piątek 7.30-15.30 (w sobotę w czasie zjazdów 8:00-15:00)

Dyrektor Instytutu:
prof. dr hab. Henryk Gradkowski
e-mail: pedagogika@pwsz.com.pl
Tel. 74 641 92 51

Zastępca Dyrektora Instytutu:
mgr Małgorzata Radyńska – pedagogika
dr Anna Pełczyńska – filologia
email: mradynska@pwsz.com.pl  apelczynska@pwsz.com.pl
Tel. 74 641 92 51

eordo-omis-logo

Internetowy dostęp do zasobów Uczelni

Współpraca z otoczeniem społeczno - gospodarczym – podpisane porozumienia Uczelnie:
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu (23.01.2014 r.);
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (23.01.2013);
  • DPFA Hochschule Sachsen (Niemcy) (25.04.2012);
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (11.03.2010);
  • Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu (03.12.2008 r.);
  • Uniwersytet Wrocławski (25.11.2008 r.);
  • Wyższa Szkoła Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu (16.04.2007 r.);
  • Państwowy Uniwersytet im. Janki Kupały w Grodnie (03.01.2007 r.);
  • Tulski Państwowy Pedagogiczny Uniwersytet im. L.N. Tołstoja;
Szkoły ponadgimnazjalne:
  • Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalny nr 1 w Środzie Śląskiej (25.04.2012 r.)
  •  Zespół Szkół Handlowych i Usługowych im. Jana Kochanowskiego w Bolesławcu (25.04.2012 r.);
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 10 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 4 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Politechnicznych „Energetyk” w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Powiatowy Zespół Szkół im. Władysława Reymonta w Obornikach Śląskich (Technikum Architektury Krajobrazu) (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Mokrzeszowie (16..03.2011 r.);
  • Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy Zdroju (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół w Głuszycy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 5 im. Maksymiliana Tytusa Hubera w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Budowlanych im. Wojska Polskiego w Legnicy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. 29 Pułku Piechoty 2 Armii Wojska Polskiego w Kamiennej Górze (27.03.2013 r.);
  • Zespół Szkolno-Przedszkolnym nr 2 im. Kornela Makuszyńskiego w Wałbrzychu (21.05.2014 r.);
  • Publiczna Szkoła Zawodowa nr 2 im. Orła Białego w Wałbrzychu (14.06.2017 r.).
  • Zespół Szkół im. Marii Skłodowskiej-Curie (ZS), z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (14.03.2018 r.).
Przedsiębiorstwa i instytucje:
  • Muzeum w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Teatrem Lalki i Aktora w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna „Biblioteka pod Atlantami” w Wałbrzychu (6.06.2012);
  • Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Centrum Stomatologii „STOMAX” Sp. z o.o. (29.02.2012 r.);
  • Filharmonia Sudecka w Wałbrzychu (11.01.2012 r.);
  • Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu (8 czerwca 2011 r.);
  • Sudecki Inkubator Przedsiębiorczości – Forum Aktywności Lokalnej (11.05.2011 r.);
  • Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze i Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych (29.04.2009 r.);
  • Gmina Miasto Świdnica (19.02.2009 r.);
  • Uzdrowisko „Szczawno-Jedlina” S.A. (30.01.2009 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr Alfreda Sokołowskiego w Wałbrzychu (20.01.2009 r.);
  • Gmina Walim (27.03.2013 r.);
  • Sudecki Związek Pracodawców (23.01.2014 r.);
  • Spółdzielnia Mieszkaniowa „Podzamcze” (19.03.2014 r.);
  • Fundacja „MUSEION” (19.03.2014 r.);
  • Wałbrzyskie Zakłady Koksownicze „Victoria” S.A. (29.09.2014 r.);
  • Gmina Boguszów-Gorce (12.11.2014 r.);
  • Tesco Polska sp. Z o.o. (5.11.2014 r.) - list intencyjny;
  • Marrodent Sp. Z.o. z siedzibą w Bielsku Białej (18.02.2015 r.);
  • Dom Seniora „Rusinowa” (9.03.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych – PWSZ AS – Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” (7.10.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy pomiędzy Toyota Manufacturing Poland – Fundacją Edukacji Europejskiej – PWSZ AS (15.10.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr A. Sokołowskiego (2.12.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital Ginekologiczno-Położniczy im. E. Biernackiego w Wałbrzychu (7.12.2015 r.);
  • SP ZOZ Regionalnym Szpitalem Specjalistycznym „Latawiec” w Świdnicy;
  • Stowarzyszenie Rzemiosło Innowacyjne z siedzibą w Opolu (17.02.2016 r.);
  • Pogotowie Ratunkowe w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Urząd Miasta Wałbrzycha (30.06.2016 r.);
  • Zakład Opieki Zdrowotnej „Przychodnia Krzysztof” (30.06.2016 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych i Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” w Wałbrzychu (16.11.2016 r.);
  • Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Wałbrzychu (22.02.2017 r.);
  • Mando Corporation Poland Sp. z o.o. w Wałbrzychu (8.03.2017 r.);
  • Mineral Polska Sp. z o.o., Oddział EE w Czarnym Borze (15.03.2017 r.);
  • Fundacja „Czemu Nie?!” (24.03.2017 r.);
  • NSK Steering Systems Europe (Polska) Sp. z.o.o. w Wałbrzychu (05.04.2017 r.);
  • RONAL Polska Sp. z o.o. w Wałbrzychu (19.05.2017 r.);
  • Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Wałbrzychu (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne - Oddział Wałbrzych (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej - Oddział Wałbrzych (09.10.2017 r.);
  • Dolnośląska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (12.02.2018 r).

Instytut Zdrowia


Instytut Zdrowia

Sekretariat:
mgr Jolanta Jamrowska
ul. P. Skargi 14a,
pok. 101
58-300 Wałbrzych,
tel. 74 641 92 53

Napisz do nas
iz@pwsz.com.pl

Czynny: wtorek - piątek 9.00-15.00 (w sobotę w czasie zjazdów 7:30-13:30)

Dyrektor Instytutu:
prof. zw. dr hab. n. med. Ryszard Andrzejak
e-mail: randrzejak@pwsz.com.pl

Zastępca Dyrektora Instytutu:
dr Monika Gawłowska
e-mail: mgawlowska@pwsz.com.pl

mgr Małgorzata Kowalik
e-mail: mkowalik@pwsz.com.pl

mgr Krzysztof Żak
e-mail: kzak@pwsz.com.pl


Kierunki studiów:

  • Kosmetologia
  • Techniki dentystyczne
  • Pielęgniarstwo

eordo-omis-logo

Internetowy dostęp do zasobów Uczelni

Współpraca z otoczeniem społeczno - gospodarczym – podpisane porozumienia Uczelnie:
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu (23.01.2014 r.);
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (23.01.2013);
  • DPFA Hochschule Sachsen (Niemcy) (25.04.2012);
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (11.03.2010);
  • Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu (03.12.2008 r.);
  • Uniwersytet Wrocławski (25.11.2008 r.);
  • Wyższa Szkoła Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu (16.04.2007 r.);
  • Państwowy Uniwersytet im. Janki Kupały w Grodnie (03.01.2007 r.);
  • Tulski Państwowy Pedagogiczny Uniwersytet im. L.N. Tołstoja;
Szkoły ponadgimnazjalne:
  • Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalny nr 1 w Środzie Śląskiej (25.04.2012 r.)
  •  Zespół Szkół Handlowych i Usługowych im. Jana Kochanowskiego w Bolesławcu (25.04.2012 r.);
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 10 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 4 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Politechnicznych „Energetyk” w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Powiatowy Zespół Szkół im. Władysława Reymonta w Obornikach Śląskich (Technikum Architektury Krajobrazu) (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Mokrzeszowie (16..03.2011 r.);
  • Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy Zdroju (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół w Głuszycy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 5 im. Maksymiliana Tytusa Hubera w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Budowlanych im. Wojska Polskiego w Legnicy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. 29 Pułku Piechoty 2 Armii Wojska Polskiego w Kamiennej Górze (27.03.2013 r.);
  • Zespół Szkolno-Przedszkolnym nr 2 im. Kornela Makuszyńskiego w Wałbrzychu (21.05.2014 r.);
  • Publiczna Szkoła Zawodowa nr 2 im. Orła Białego w Wałbrzychu (14.06.2017 r.).
  • Zespół Szkół im. Marii Skłodowskiej-Curie (ZS), z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (14.03.2018 r.).
Przedsiębiorstwa i instytucje:
  • Muzeum w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Teatrem Lalki i Aktora w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna „Biblioteka pod Atlantami” w Wałbrzychu (6.06.2012);
  • Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Centrum Stomatologii „STOMAX” Sp. z o.o. (29.02.2012 r.);
  • Filharmonia Sudecka w Wałbrzychu (11.01.2012 r.);
  • Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu (8 czerwca 2011 r.);
  • Sudecki Inkubator Przedsiębiorczości – Forum Aktywności Lokalnej (11.05.2011 r.);
  • Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze i Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych (29.04.2009 r.);
  • Gmina Miasto Świdnica (19.02.2009 r.);
  • Uzdrowisko „Szczawno-Jedlina” S.A. (30.01.2009 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr Alfreda Sokołowskiego w Wałbrzychu (20.01.2009 r.);
  • Gmina Walim (27.03.2013 r.);
  • Sudecki Związek Pracodawców (23.01.2014 r.);
  • Spółdzielnia Mieszkaniowa „Podzamcze” (19.03.2014 r.);
  • Fundacja „MUSEION” (19.03.2014 r.);
  • Wałbrzyskie Zakłady Koksownicze „Victoria” S.A. (29.09.2014 r.);
  • Gmina Boguszów-Gorce (12.11.2014 r.);
  • Tesco Polska sp. Z o.o. (5.11.2014 r.) - list intencyjny;
  • Marrodent Sp. Z.o. z siedzibą w Bielsku Białej (18.02.2015 r.);
  • Dom Seniora „Rusinowa” (9.03.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych – PWSZ AS – Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” (7.10.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy pomiędzy Toyota Manufacturing Poland – Fundacją Edukacji Europejskiej – PWSZ AS (15.10.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr A. Sokołowskiego (2.12.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital Ginekologiczno-Położniczy im. E. Biernackiego w Wałbrzychu (7.12.2015 r.);
  • SP ZOZ Regionalnym Szpitalem Specjalistycznym „Latawiec” w Świdnicy;
  • Stowarzyszenie Rzemiosło Innowacyjne z siedzibą w Opolu (17.02.2016 r.);
  • Pogotowie Ratunkowe w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Urząd Miasta Wałbrzycha (30.06.2016 r.);
  • Zakład Opieki Zdrowotnej „Przychodnia Krzysztof” (30.06.2016 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych i Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” w Wałbrzychu (16.11.2016 r.);
  • Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Wałbrzychu (22.02.2017 r.);
  • Mando Corporation Poland Sp. z o.o. w Wałbrzychu (8.03.2017 r.);
  • Mineral Polska Sp. z o.o., Oddział EE w Czarnym Borze (15.03.2017 r.);
  • Fundacja „Czemu Nie?!” (24.03.2017 r.);
  • NSK Steering Systems Europe (Polska) Sp. z.o.o. w Wałbrzychu (05.04.2017 r.);
  • RONAL Polska Sp. z o.o. w Wałbrzychu (19.05.2017 r.);
  • Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Wałbrzychu (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne - Oddział Wałbrzych (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej - Oddział Wałbrzych (09.10.2017 r.);
  • Dolnośląska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (12.02.2018 r).

Instytut Społeczno-Prawny


Instytut Społeczno-Prawny

Sekretariat:
lic. Jolanta Łukomska
ul. Zamkowa 4,
pok. 116,
58-300 Wałbrzych,
tel. 74 641 92 11,
email: isp@pwsz.com.pl

Czynny: wtorek - piątek 9.00-15.00 (w sobotę w czasie zjazdów 7:30-13:30)

Dyrektor Instytutu:
prof. dr hab. Henryk Gradkowski
tel:. +48 74 641 92 11

Zastępca Dyrektora Instytutu: dr Barbara Piątkowska (pedagogika)
e-mail: isp@pwsz.com.pl

Zastępca Dyrektora Instytutu: mgr Mirosława Nikodemska (Filologia)
e-mail: mnikodemska@pwsz.com.pl

Zastępca Dyrektora Instytutu: dr Klaudia Stelmaszczyk (Administracja I i II stopień)
e-mail: isp@pwsz.com.pl


Kierunki studiów:

Studia I stopnia

  • Administracja
  • Filologia angielska
  • Pedagogika

Studia II stopnia

  • Administracja

eordo-omis-logo

Internetowy dostęp do zasobów Uczelni

Współpraca z otoczeniem społeczno - gospodarczym – podpisane porozumienia Uczelnie:
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu (23.01.2014 r.);
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (23.01.2013);
  • DPFA Hochschule Sachsen (Niemcy) (25.04.2012);
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (11.03.2010);
  • Międzynarodowa Wyższa Szkoła Logistyki i Transportu we Wrocławiu (03.12.2008 r.);
  • Uniwersytet Wrocławski (25.11.2008 r.);
  • Wyższa Szkoła Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu (16.04.2007 r.);
  • Państwowy Uniwersytet im. Janki Kupały w Grodnie (03.01.2007 r.);
  • Tulski Państwowy Pedagogiczny Uniwersytet im. L.N. Tołstoja;
Szkoły ponadgimnazjalne:
  • Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalny nr 1 w Środzie Śląskiej (25.04.2012 r.)
  •  Zespół Szkół Handlowych i Usługowych im. Jana Kochanowskiego w Bolesławcu (25.04.2012 r.);
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 10 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 4 w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Politechnicznych „Energetyk” w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Powiatowy Zespół Szkół im. Władysława Reymonta w Obornikach Śląskich (Technikum Architektury Krajobrazu) (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Mokrzeszowie (16..03.2011 r.);
  • Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy Zdroju (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół w Głuszycy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół nr 5 im. Maksymiliana Tytusa Hubera w Wałbrzychu (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Budowlanych im. Wojska Polskiego w Legnicy (16..03.2011 r.);
  • Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. 29 Pułku Piechoty 2 Armii Wojska Polskiego w Kamiennej Górze (27.03.2013 r.);
  • Zespół Szkolno-Przedszkolnym nr 2 im. Kornela Makuszyńskiego w Wałbrzychu (21.05.2014 r.);
  • Publiczna Szkoła Zawodowa nr 2 im. Orła Białego w Wałbrzychu (14.06.2017 r.).
  • Zespół Szkół im. Marii Skłodowskiej-Curie (ZS), z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (14.03.2018 r.).
Przedsiębiorstwa i instytucje:
  • Muzeum w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Teatrem Lalki i Aktora w Wałbrzychu (19.12.2012);
  • Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna „Biblioteka pod Atlantami” w Wałbrzychu (6.06.2012);
  • Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Centrum Stomatologii „STOMAX” Sp. z o.o. (29.02.2012 r.);
  • Filharmonia Sudecka w Wałbrzychu (11.01.2012 r.);
  • Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu (8 czerwca 2011 r.);
  • Sudecki Inkubator Przedsiębiorczości – Forum Aktywności Lokalnej (11.05.2011 r.);
  • Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze i Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych (29.04.2009 r.);
  • Gmina Miasto Świdnica (19.02.2009 r.);
  • Uzdrowisko „Szczawno-Jedlina” S.A. (30.01.2009 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr Alfreda Sokołowskiego w Wałbrzychu (20.01.2009 r.);
  • Gmina Walim (27.03.2013 r.);
  • Sudecki Związek Pracodawców (23.01.2014 r.);
  • Spółdzielnia Mieszkaniowa „Podzamcze” (19.03.2014 r.);
  • Fundacja „MUSEION” (19.03.2014 r.);
  • Wałbrzyskie Zakłady Koksownicze „Victoria” S.A. (29.09.2014 r.);
  • Gmina Boguszów-Gorce (12.11.2014 r.);
  • Tesco Polska sp. Z o.o. (5.11.2014 r.) - list intencyjny;
  • Marrodent Sp. Z.o. z siedzibą w Bielsku Białej (18.02.2015 r.);
  • Dom Seniora „Rusinowa” (9.03.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych – PWSZ AS – Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” (7.10.2015 r.);
  • Porozumienie o współpracy pomiędzy Toyota Manufacturing Poland – Fundacją Edukacji Europejskiej – PWSZ AS (15.10.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital im. dr A. Sokołowskiego (2.12.2015 r.);
  • Specjalistyczny Szpital Ginekologiczno-Położniczy im. E. Biernackiego w Wałbrzychu (7.12.2015 r.);
  • SP ZOZ Regionalnym Szpitalem Specjalistycznym „Latawiec” w Świdnicy;
  • Stowarzyszenie Rzemiosło Innowacyjne z siedzibą w Opolu (17.02.2016 r.);
  • Pogotowie Ratunkowe w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej w Wałbrzychu (3.06.2016 r.);
  • Urząd Miasta Wałbrzycha (30.06.2016 r.);
  • Zakład Opieki Zdrowotnej „Przychodnia Krzysztof” (30.06.2016 r.);
  • Porozumienie o współpracy partnerskiej pomiędzy Gminą Wałbrzych i Parkiem Wielokulturowym „Stara Kopalnia” w Wałbrzychu (16.11.2016 r.);
  • Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Wałbrzychu (22.02.2017 r.);
  • Mando Corporation Poland Sp. z o.o. w Wałbrzychu (8.03.2017 r.);
  • Mineral Polska Sp. z o.o., Oddział EE w Czarnym Borze (15.03.2017 r.);
  • Fundacja „Czemu Nie?!” (24.03.2017 r.);
  • NSK Steering Systems Europe (Polska) Sp. z.o.o. w Wałbrzychu (05.04.2017 r.);
  • RONAL Polska Sp. z o.o. w Wałbrzychu (19.05.2017 r.);
  • Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Wałbrzychu (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne - Oddział Wałbrzych (11.10.2017 r.);
  • Polskie Towarzystwo Opieki Paliatywnej - Oddział Wałbrzych (09.10.2017 r.);
  • Dolnośląska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. z siedzibą w Szczawnie-Zdroju (12.02.2018 r).

Uczelnia


Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Angelusa Silesiusa w Wałbrzychu

Baza dydaktyczna Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Angelusa Silesiuisa w Wałbrzychu (PWSZ AS w Wałbrzychu) składa się z trzech, w pełni wyposażonych i przystosowanych do prowadzenia zajęć dydaktycznych, budynków zlokalizowanych przy:

  • ul. Zamkowej 4 (gmach główny uczelni, budynek A),
  • ul. Piotra Skargi 14a (budynek B),
  • ul. Piotra Skargi 14a (sala Auditorium Novum, budynek C).

Budynki usytuowane są w bezpośrednim sąsiedztwie, w centrum miasta Wałbrzycha. Gmach dawnego Pałacu Czettritzów (bud. A) o powierzchni użytkowej – 3.316 m2, poddany (w 2004 r.) kompleksowej renowacji, otoczony jest zabytkowym parkiem (o powierzchni 4 ha) na terenie, którego studenci spędzają swój wolny czas. Uczelnia dysponuje miejscami parkingowymi.

Więcej informacji tutaj.

Dla studenta


Struktura uczelni

Dział Nauczania i Spraw Studenckich

Siedziba: ul. Zamkowa 4 , pokój nr 25, 27

Kierownik:

mgr Justyna Jaskólska
pok. 27, tel.: +48 74 641-92-05
jjaskolska@pwsz.com.pl

Pomoc materialna, odpłatności za studia:

mgr Joanna Augustyniak
pok. 27, tel.: +48 74 641-92-25, 74 641-92-24
jaugustyniak@pwsz.com.pl

Biuro Karier, praktyki (w tym program PO WER):

mgr Mirosława Nikodemska
pok. 27, tel.: +48 74 641-92-34
mnikodemska@pwsz.com.pl

Obsługa studentów:

mgr Agnieszka Pochroń-Mikuła
pok. 25, tel.: +48 74 641-92-03
apochron-mikula@pwsz.com.pl

lic. Krzysztof Zyguła
pok. 25, tel.: +48 74 641-92-04
kzygula@pwsz.com.pl

lic. Marcin Lipnik
pok. 25, tel.: +48 74 641-92-03
mlipnik@pwsz.com.pl

Rekrutacja na studia, promocja uczelni:

mgr Wojciech Skorut
pok. 25, tel. +48 74 641-92-08
wskorut@pwsz.com.pl 
promocja@pwsz.com.pl

Godziny pracy:

Pokój 25 Pokój 27
Poniedziałek nieczynne nieczynne
Wtorek 11.00 - 17.00 9.00-15.00
Środa 9.00-15.00 9.00-15.00
Czwartek 9.00-15.00 9.00-15.00
Piątek 9.00-15.00 9.00-15.00
Sobota* 7.30-13.30 nieczynne

*w terminie zjazdów studiów niestacjonarnych

Sprawy organizacyjne

Wszyscy studenci przyjęci na I rok studiów prowadzonych w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Angelusa Silesiusa  (stacjonarne i niestacjonarne) otrzymają ELS – elektroniczną legitymację studencką.

Zgodnie z zarządzeniem Rektora nr 8/2017 z 22 marca 2017 r. opłata za wydanie elektronicznej legitymacji studenckiej wynosi 17 zł.

Wpłaty za legitymację należy wnosić na konto Uczelni
Bank: Alior Bank 98 2490 0005 0000 4600 8764 0393

 

Dodatkowe informacje:
tel. 74 641 92 03
tel. 74 641 92 04
tel. 74 641 92 05

Rok akademicki trwa od 02.10.2017 r. do 30.09.2018
SEMESTR ZIMOWY 2017/2018
Semestr zimowy: 02.10.2017-26.01.2018
Zimowa sesja egzaminacyjna: 27.01.2018-09.02.2018
Zimowa sesja egzaminacyjna poprawkowa: 10.02.2018-18.02.2018
Przerwa świąteczna: 23.12.2017-02.01.2018
Przerwa zimowa: 10.02.2018-14.02.2018
Dni rektorskie - wolne od zajęć dydaktycznych: 29.09.2017 - uroczysta inauguracja roku akademickiego, 02.11.2017, 03.11.2017
SEMESTR LETNI 2017/2018
Semestr letni: 15.02.2018-15.06.2018
Letnia sesja egzaminacyjna: 16.06.2018-29.06.2018
Letnia sesja egzaminacyjna poprawkowa: 03.09.2018-16.09.2018
Przerwa świąteczna: 28.03.2018-03.04.2018
Przerwa letnia: 01.07.2018-30.09.2018
Dni rektorskie - wolne od zajęć dydaktycznych: 30.04.2018, 02.05.2018, 04.05.2018, 01.06.2018
Terminy zjazdów 2018/2019 (studia niestacjonarne)
SEMESTR ZIMOWY
1. 29-30.09.2018
2. 06-07.10.2018
3. 20-21.10.2018
4. 27-28.10.2018
5. 17-18.11.2018
6. 24-25.11.2018
7. 08-09.12.2018
8. 15-16.12.2018
9. 12-13.01.2019
10. 26-27.01.2019
SEMESTR LETNI
1. 23-24.02.2019
2. 02-03.03.2019
3. 16-17.03.2019
4. 23-24.03.2019
5. 06-07.04.2019
6. 13-14.04.2019
7. 11-12.05.2019
8. 18-19.05.2019
9. 01-02.06.2019
10. 15-16.06.2019
 

Podział na tygodnie w roku akademickim 2017/2018

Uwaga, Studenci!

Dobrowolne ubezpieczenie następstw nieszczęśliwych wypadków na rok akademicki 2017/2018 (01.10.2017-30.09.2018):

KWOTA UBEZPIECZENIA: 49 zł

Wpłaty prosimy uiszczać na konto Uczelni:
49 2490 0005 0000 4600 8459 0819

w terminie do 25 października 2017 r.

W tytule płatności prosimy podać: imię i nazwisko oraz numer albumu.

Ogólne warunki ubezpieczenia

Skrócone warunki ubezpieczenia

Działalność studencka

Samorząd Studencki istnieje od 1999 roku. Jego celem jest reprezentowanie interesów studentów PWSZ. Głównym zadaniem  jest dbałość o prawa i przywileje studentów, organizacja imprez kulturalno-rozrywkowych, rozwiązywanie wszelkich problemów braci studenckiej. Samorząd czynnie współuczestniczy w zarządzaniu Uczelnią, współdecydując w sprawach bezpośrednio dotyczących studentów oraz reprezentując Szkołę na zewnątrz (np. podczas Juvenaliów) i dbając o jej wizerunek. Opiniuje również przyznawanie stypendiów naukowych, socjalnych oraz wyróżnień za działalność na rzecz uczelni. Samorząd współpracuje z uczelnianym pismem „Humanistyczna Jazda” oraz licznymi organizacjami. Jest obecny właściwie we wszystkich dziedzinach życia uczelni. Cykliczne imprezy studenckie, takie jak otrzęsiny, połowinki, juwenalia, organizowane są przez Samorząd. W klubie studenckim, znajdującym się na terenie PWSZ AS, odbywają się kameralne wieczorki artystyczne oraz spotkania autorskie.

Skład Samorządu Studenckiego

Przewodnicząca: Patryk Stępień Zastępca przewodniczącego: Ada Kwiatkowska, Paweł Rakowski,   Sekretarz: Szymon Więcek Skarbnik: Krzysztof Janczak

Członkowie Samorządu czekają na studentów w s. 315

(III piętro, budynek "A" przy ul. Zamkowej 4)

 Kontakt:  samorzad@pwsz.com.pl

„Humanistyczna Jazda” – to samodzielnie tworzone i wydawane przez naszych studentów pismo, które już od lat pięciu jest integralną częścią życia studenckiego. Prawdopodobnie duży wpływ na jej pozycję na naszej uczelni ma polonistyczna tradycja. To właśnie spora grupa zapaleńców z polonistyki pięć lat temu powołała gazetę, nadając jej niepowtarzalną formę. „Humanistyczna Jazda” to pismo uczelniane, kolportowane w murach naszej uczelni i centrach studenckiego życia, docierające nie tylko do żaków, ale również kadry profesorskiej (która często z wypiekami czyta nasze artykuły). Od ponad roku ta niezależna gazeta studencka dociera też do mieszkańców Wałbrzycha za sprawą specjalnej wkładki w „30 minutach”. Dzięki temu jesteśmy obecni i rozpoznawalni w całym mieście, a nasze teksty poznają osoby, które nie mają nic wspólnego z uczelnią. Gazeta stwarza możliwość sprawdzenia nie tylko dziennikarskiego pióra studentów, ale również umożliwia im debiut literacki czy poetycki. Na łamach „Humanistycznej Jazdy” debatujemy o rzeczach poważnych i tych mniej poważnych, ale zawsze o tych, które nas bezpośrednio dotyczą i interesują. Krytykujemy otaczającą nas rzeczywistość i staramy się pokazać, że mamy pomysły na rozwiązanie kilku jej problemów. Piszemy o wydarzeniach, które miały miejsce w naszej uczelni, dzielimy się przemyśleniami na tematy ważne dla nas, robimy wywiady z politykami, naukowcami, ludźmi zaangażowanymi w życie kulturalne naszego regionu. Najwięcej jednak uwagi poświęcamy zawsze studentom i ich problemom czy troskom. Wyróżnia nas interesująca szata graficzna, ciekawe zdjęcia, różnorodna tematyka, a także spore grono redakcyjne.

Jesteśmy organizacją studencką zrzeszającą osoby, które chcą nauczyć się tego, czego nie poznają na wykładach, laboratoriach czy seminariach. Pracę dla telewizji traktujemy jako niezłą zabawę poprzez którą możemy rozwijać swoje zainteresowania, pogłębiać swoją wiedzę i poznawać ciekawych ludzi. Naszymi odbiorcami są głównie studenci i mieszkańcy Wałbrzycha, gdyż nasze programy są emitowane w wałbrzyskich sieciach kablowych. Liczba osób oglądających nasze programy jest zatem wysoka i mobilizuje nas do rzetelnego działania. Jest to publiczność wymagająca, dlatego staramy się, by nasze programy były interesujące pod względem merytorycznym, a także jak najlepiej wykonane od strony technicznej. Wyposażenie naszego studia na tle innych telewizji w Wałbrzychu jest dobre, co pokazują nasze emitowane programy. Kształcimy się zarówno w zakresie montażu liniowego jak i nieliniowego, operatorskim, dźwiękowym i redakcyjnym. Ciągle brakuje nam rąk do pracy więc jeśli chcesz przeżyć fascynującą przygodę, a przy okazji nauczyć się mnóstwa ciekawych rzeczy dołącz do nas. Szczególnie poszukujemy osób gotowych do pracy w charakterze redaktorów informacji prasowych. Nasze zebrania odbywają się we wtorki i czwartki od godziny 16:30. Zapraszamy.

Kontakt: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Angelusa Silesiusa ul. Zamkowa 4, 58-300 Wałbrzych zamkowatv@pwsz.com.pl

Biblioteka Uczelniana


Bazy danych Biblioteki PWSZ AS udostępniane są najczęściej w wersji on-line – zakupione bazy dostępne są na podstawie zarejestrowanej domeny (adresów IP) na wszystkich stanowiskach komputerowych funkcjonujących w sieci Uczelni.

została otworzona z myślą o wszystkich polskich uczelniach, instytutach naukowych, uczonych i studentach. Gwarantuje powszechny bezpłatny dostęp do najważniejszych publikacji naukowych na świecie.

Wirtualna Biblioteka Nauki to istotne wsparcie w pracach badawczych, rozwojowych i wdrożeniowych we wszystkich dziedzinach wiedzy i specjalnościach naukowych w Polsce, a także ważna pomoc dla doktorantów i studentów przygotowujących prace dyplomowe.

Od stycznia 2010 r. wybrane zasoby WBN są dostępne dla wszystkich instytucji akademickich w kraju na podstawie ogólnokrajowych licencji akademickich finansowanych w całości przez MNiSW.

Biblioteka Uczelniana uzyskała dostęp do następujących baz: